Zgodbe

Kje je kakšna zelenica?

Tomaž Schlegl
1. 9. 2024, 07.00
Posodobljeno: 1. 9. 2024, 09.56
Deli članek:

Pred dobrim mesecem smo z družino obiskali Avstrijo, Češko, Poljsko in Slovaško. Bilo je tako fino, da smo se odločili še za eno potovanje v tem vročem poletju. Namenili smo se obiskati Bosno in Hercegovino. Odločili smo se, da bomo tokrat vzeli s seboj tudi našega ljubljenega kužka, ki sta ga hčerki na prvem potovanju močno pogrešali. Naj tudi on uživa krasote tujih dežel. In tako smo se nekega lepega jutra odpravili novim doživetjem naproti.

Tomaž Schlegl
Štirje v Bosni, da o psu niti ne govorimo.

 Začelo se je čudovito.  Hčerki sta bili preko slušalk priklopljeni vsaka na svoj pametni telefon. Urša (v nekem smislu moja žena, čeprav nisva poročena) pa je imela v rokah nekoliko bolj konservativen pripomoček – revijo Jana. Jaz sem za volanom užival v jutranji pokrajini.

Po kakšnih dveh urah vožnje se je zadaj oglasila Pika (starejša hčerka) in mi rekla, da mora Bond (naš ljubljeni kužek) lulat in kakat, hkrati pa je Urša dodala, da je tudi čas za malico. Ustavili smo se pred trgovskim centrom nekaj deset kilometrov vzhodno od Zagreba, Pika in Vita (mlajša hčerka) sta vpregli Bonda in se z njim sprehajali po ogromnem parkirišču. Urša je odšla po nakupih, jaz pa sem sredi parkirišča z očmi iskal kakšno zanimivost dežele. Nisem jo zapazil. Čez lep čas, ko se je Urša vrnila z dvema vrečkama (med drugim je kupila set nožev za sire), smo se dobili pri avtu, kjer naj bi pomalicali. Pika je povedala, da je Bond sicer lulal, ni pa kakal. »Nič hudega,« sem rekel. »Bomo pa po malici še malo počakali.«

Ko smo pomalicali pred avtom, ki je bil parkiran ravno nad osrednjim kanalizacijskim jaškom, smo vsi skupaj prepričevali Bonda: »Bondi, lulaj, kakaj! Lulaj, kakaj!« Hodil je pred nami in ovohaval prazno embalažo, ki se je razprostirala širom po parkirišču. Sem ter tja se je ozrl nazaj in nas začudeno pogledal, kot da ne razume, v kaj ga prepričujemo. Ker s kakanjem naposled ni bilo nič, smo po eni uri odšli. »Bo kakal v Bosni,« sem suvereno zaključil.

Vesoljni potop

Po dobri uri vožnje smo v Gradiški prečkali hrvaško-bosansko mejo. Takoj po prehodu sta hčerki vztrajali, da mora Bond zdaj kakat, saj smo v Bosni. Vztrajal sem, naj zdrži vsaj do Jajca, kjer se bomo ustavili za dlje časa in kjer bo lahko v miru kakal. Predlog je bil sprejet z neodobravanjem.

Ko smo prispeli v Jajce, je lilo kot iz škafa. Mislim, da letos ni še nikdar nikjer tako močno deževalo. Bilo je, kot da se mogočni slapovi Plive ne stekajo v Vrbas, ampak na nas. Predlagal sem, da bi malo počakali v avtu, da se izlije, saj sem bil prepričan, da mora biti  količina vode, ki pada z neba, omejena. Očitno sem se motil. Padalo je brez konca. Gledal sem skozi šipo, ki jo je oblivala voda, in se poskušal vživeti v Noeta.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 35, 27. avgust 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!