Nasveti

Ujemimo okus poletja: Vložim, shranim, pojem

Lara Jelen
1. 9. 2024, 07.00
Deli članek:

Pozimi kupljeni paradižnik in kumare niti približno niso tako dobri kot poletni. Kako bi le bili, ko pa takrat ni sezona zanje. Zdaj jih vložimo, da bomo tudi pozneje lahko uživali v njihovem izobilju in bogatem okusu. Tekst: L. J. Foto: PROFIMEDIA

Profimedia, sestavljena fotografija
Vložim, shranim in pojem

Olje z začimbami

Sestavine za 1 steklenico (500 ml)
2 veliki vejici rožmarina
1 čili
500 ml ekstra deviškega oljčnega olja

Priprava
Rožmarinovi vejici in čili dajte v steklenico, prelijte z dobrim oljčnim oljem in pustite stati do naslednjega dne. Uporabite za zelenjavne solate in testenine.

NAMIG

Nekaj začimb lahko shranimo tudi v olje ali kis. Obogatile bodo njun okus in posledično vse jedi, ki jih bomo pripravljali z njima. Po želji lahko dodate še druge začimbe ali kakšen krhelj limone.

Profimedia
Olje z začimbami

Domači kečap

Sestavine

1,5 kg paradižnikov

2 čebuli

2 stroka česna

origano

ščep ingverja

sol in poper po okusu
1 žlica sladkorja
50 ml kisa

Profimedia
Domači kečap

Priprava

1. Paradižnike operite in narežite na koščke. Dajte jih v lonec in pustite, da popolnoma zavrejo.
2. Zdaj jim lahko po želji odstranite kožico, v vsakem primeru pa jih narežite na manjše kose in spasirajte s paličnim mešalnikom.
3. Čebulo sesekljajte čim bolj na drobno in prepražite. Dodajte na drobno sesekljan česen, origano in ingver, na hitro še malo popražite, nato pa prilijte pasiran paradižnik. Skupaj kuhajte, dokler se ne zgosti (približno uro in pol).
4. Nato dodajte sladkor, kis, sol in poper ter še na kratko pokuhajte. Vroč pire prelijte v ogrete steklenice in pustite, da se ohladi.

Še več slastnih receptov iz prispevka vas čaka v reviji Jana,  št. 35, 27. avgust 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!