Olje z začimbami
Sestavine za 1 steklenico (500 ml)
2 veliki vejici rožmarina
1 čili
500 ml ekstra deviškega oljčnega olja
Priprava
Rožmarinovi vejici in čili dajte v steklenico, prelijte z dobrim oljčnim oljem in pustite stati do naslednjega dne. Uporabite za zelenjavne solate in testenine.
NAMIG
Nekaj začimb lahko shranimo tudi v olje ali kis. Obogatile bodo njun okus in posledično vse jedi, ki jih bomo pripravljali z njima. Po želji lahko dodate še druge začimbe ali kakšen krhelj limone.
Domači kečap
Sestavine
1,5 kg paradižnikov
2 čebuli
2 stroka česna
origano
ščep ingverja
sol in poper po okusu
1 žlica sladkorja
50 ml kisa
Priprava
1. Paradižnike operite in narežite na koščke. Dajte jih v lonec in pustite, da popolnoma zavrejo.
2. Zdaj jim lahko po želji odstranite kožico, v vsakem primeru pa jih narežite na manjše kose in spasirajte s paličnim mešalnikom.
3. Čebulo sesekljajte čim bolj na drobno in prepražite. Dodajte na drobno sesekljan česen, origano in ingver, na hitro še malo popražite, nato pa prilijte pasiran paradižnik. Skupaj kuhajte, dokler se ne zgosti (približno uro in pol).
4. Nato dodajte sladkor, kis, sol in poper ter še na kratko pokuhajte. Vroč pire prelijte v ogrete steklenice in pustite, da se ohladi.
Še več slastnih receptov iz prispevka vas čaka v reviji Jana, št. 35, 27. avgust 2024.