Zgodbe

Poti v neznano so najlepše

Vito Tofaj / revija Jana
17. 7. 2024, 08.00
Posodobljeno: 17. 7. 2024, 14.12
Deli članek:

Na svidenje, 43. festival Melodij morja in sonca, smo, medtem ko je iz daljave še odzvanjal žvenket kozarcev povabljencev na banketu, pomahali tistim redkim, ki so se še zadrževali na odru v Avditoriju. To so bili čistilci, ki so med po zraku plešočimi konfeti tako zavzeto drgnili oder, da ga ne bo treba čistiti do prihodnjega leta … In dober dan vsem, ki bodo sodelovali na 44. festivalu Melodij morja in sonca v Portorožu 2025, smo premišljevali, ko je prizorišče velike zmage Žana Vidca, Martine Zerjal in drugih izginilo iz vidnega polja.

Vito Tofaj
Če kdo, si največjo fotografijo zasluži skupina Prizma, ki po glasbenem prizorišču orje že 50 let, zato je prav gotovo legendarna.

Se vam zdi, da prehitro pozdravljamo sodelujoče na festivalu prihodnje leto?

Nikakor ne, saj verjamemo, da so nekateri avtorji, morda predvsem tisti, ki so letos ostali praznih rok, vso energijo in misli že usmerili v nov projekt, novo pesem. Veste, zmagati na MMS ni mačji kašelj, in zmagovalcem na priljubljenem primorskem festivalu kmalu vsi prilepijo naziv »legende«. Le kdo si ne bi želel zmagati in to po možnosti s pesmijo, ki je ne bodo vrteli zgolj nekaj mesecev po festivalu, ampak jo bodo prepevale še naslednje generacije? Po drugi strani pa se nam zdi, da se ustvarjalci preveč trudijo, zato festival v zadnjem obdobju še ni ponudil skladbe, ki bi se lahko kosala s še vedno rednimi legendarnimi gostjami na valovih radijskih postaj, pesmimi, kot so »Nasmeh poletnih dni«, »Dobrodošli«, »Portorož 1905«, »Amerika«, »Kar je res, je res«, »Lahko noč, Piran«, in še nekatere. Če dobro pomislimo, je zadnjo res veliko uspešnico, »Srce za srce«, na MMS zapela Alya leta 2016.

Vito Tofaj
Umetniški vodja Melodij morja in sonca Andrea F. in sestra, voditeljica Lorella Flego, sta neločljivo povezana, a tudi voditelj Mario Galunič je že skoraj član družine Flego.

So najlepše pesmi res že napisane?

Zato se vedno znova sprašujemo: so najlepše pesmi res že napisane? Verjetno niso, le ustvarjalci se bodo morali podati na nove poti ali v slogu zmagovalne pesmi na 43. festivalu MMS, ki jo je prepričljivo zapel Žan Videc in osvojil kar dve zmagi, na pot v Neznano. In kje so te poti do zmage? Morda jih je treba iskati v novih poznanstvih, v sodelovanju med izvajalci, ki še nikoli niso sodelovali, a jih druži neizmerna ljubezen do glasbe. No, tudi v tem smislu smo v reportaži s sicer lepega festivala, na katerem sta v veselje vseh znova prepričljivo blestela voditelja Lorella Flego in Mario Galunič, iskali pevce in glasbenike, ki se sicer že poznajo in se ne nazadnje cenijo, a doslej poklicno še niso sodelovali. Morda bodo prav oni poskrbeli za rojstvo nove nepozabne skladbe, ki jo občinstvo na Melodijah morja in sonca prav gotovo pričakuje ter si jo zasluži … Ali ni neznano včasih najlepše?

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 29, 16. julij, 2024.

Vito Tofaj
Pesnik, pisatelj, dramatik in scenarist Feri Lainšček se je kmalu po tistem, ko smo posneli fotografijo, razveselil nagrade MMS avtor za vse uspešnice, ki jih je napisal.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast