Zgodbe

Ekskluzivno: Mladoporočenca Cene in Julija Prevc

Andreja Comino
27. 5. 2024, 20.00
Deli članek:

»Od skokov se pred dvema letoma nisem poslovil zato, ker bi mi šlo slabo, temveč ker sem imel kup ciljev in načrtov, ki sem jih želeli izpeljati ali vsaj poskusiti. Pa še vedno niso prišli na vrsto, saj se je nenapovedano pojavila gostinska priložnost. Zdaj sem na veliki življenjski tekmi, tik pred odprtjem prenovljene legendarne slaščičarne Homan v Škofji Loki. Dolga leta sem se vozil tam mimo, zdaj pa to prekrasno srednjeveško mesto postaja najin drugi dom,« pripoveduje nekdanji smučarski šampion, ki mu je gostinstvo od nekdaj zelo ljubo. V teh vodah odlično plava tudi njegova srčna izvoljenka, od nedavnega soproga, Julija. Simpatični Cene nam je zaupal, kako z veliko truda in energije uresničujeta svoje sanje. Kljub obilici dela sta našla čas še za poroko – datum zanjo je določil kar Sašo Avsenik.

Mateja J. Potočnik
Mladoporočenca Cene in Julija Prevc

Na intervju prideta »po luft«. To ima namreč Cene, odličen športnik z briljantnim smislom za humor, napisano na registrski tablici. V resnici zadnje leto ves čas leta naokoli, saj se je na glavo vrgel v gostinstvo. Ob tem so mimogrede prišla še gradbena dela, načrtovanje notranje opreme … »Po zaključku športne poti se je odprlo veliko novega,« pravi. »Zjutraj grem še po temi, vrnem se pozno zvečer. Vmes pa je dan čisto zapolnjen. Vesel sem vseh stvari, ki jih počnem, pa naj gre za to, da skušam biti še malo povezan s skakalnim svetom, če me potrebujejo, in pomagam športu, ki mi je dal toliko lepega. Z veseljem sodelujem tudi z Zavarovalnico Triglav, Taurus Športom in Vinsko kletjo Metlika. Zagnali smo posebno polnitev izbrane sorte Ceneta Prevca. Vesel sem njihovega truda za kakovostna vina in z veseljem podpiram dobre zgodbe. Sicer pa spijem veliko manj, kot ljudje mislijo. Ob kakšnih posebnih priložnostih ali pa ob dobri večerji si natočim kozarec dobrega vina, ruma ali viskija,« pove. Same dobre stvari pa bo stregel v projektu, ki se mu posveča zadnje leto.

Osebni arhiv
Mladoporočenca Cene in Julija Prevc

Slaščičarna Homan

Lani konec aprila je slučajno srečal prijatelja in ta mu je povedal, da razmišlja o  prevzemu slaščičarne Homan. Bi sodeloval, ga je vprašal. »V hipu sem se odločil in padel notri. V enem mesecu je bilo treba ustanoviti podjetje, se povezati z dobavitelji, narediti sto in eno stvar, ki jo zahteva vodenje takšnega lokala. V bistvu je dobro, da sem šel v to, saj sem se ogromno naučil,« razlaga Cene, ki je od nekdaj užival v gostinstvu. Kljub napornim treningom in tekmam ste ga lahko srečali, ko je stregel v katerem od lokalov v Ljubljani, Kranju … Z veseljem je priskočil na pomoč celo v legendarni Tonkini koči pod Vršičem in zelo dobro ve, kako se pripravi dobra kava ter kako z nasmehom postreči gosta …

»Seveda pa se za kaj takega ne bi odločil brez Julijine privolitve. Počasi sva spoznavala okolico lokala, mesto, meščane, njihove navade … Slaščičarna Homan se ponaša z več kot 160-letno tradicijo in je nekakšen zaščitni znak Škofje Loke. Ljudje so o Beti Homan govorili samo lepo, daleč naokoli so znane njene kremne rezine in druge sladke dobrote. In ker ima mesto enega najlepših srednjeveških trgov, zelo aktivna pa sta Zavod za turizem in muzej, v mesto prihajajo številni turisti, pa tudi šolarji na ekskurzije. Vsi se z veseljem ustavijo v slaščičarni, v kateri je bilo včasih le devet miz. Ima tudi prekrasen vrt na trgu. Decembra lani je bila v njej taka gneča, da sploh nismo mogli postreči vsem. Zato sva si želela lokal prenoviti in združiti še z enim prostorom, kjer bo Julija imela svoj ustvarjalni atelje, slaščičarsko delavnico,« razlaga Cene, ki je poleg rednega dela v lokalu začel načrtovati njegovo prenovo.

Zgodovinska lepotica

Povezal se je z arhitektom in notranjim oblikovalcem. Načrtovanje prenove je bilo zahtevno, saj so dolga leta v hiši iz leta 1511 le nanašali eno plast ploščic in ometa na drugo, zadnjič pa je bil lokal prenovljen pred dobrimi tridesetimi leti. Zaradi zgodovinske pomembnosti hiše se je v prenovo vključil še Zavod za varstvo kulturne dediščine, kar je pomenilo še sodelovanje restavratorja, in ker je vrt last občine, so se morali uskladiti še z njo. »V lokalu so stari  oboki – velbi, pa se mi je zdelo zelo pomembno, da jih ohranimo in celo poudarimo,« razlaga Cene, ki je želel tudi ohraniti tradicionalne Homanove barve – bordo rdečo, zlato in črno. Ko so se o vsem dogovorili, se je začela akcija.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 22, 28. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste