Zgodbe

Dvajset tisoč otrok nima zdravnika

Neva Železnik
20. 5. 2024, 19.05
Deli članek:

Rodil se jima je težko pričakovan otročiček. Ker stanujeta čisto blizu enega od zdravstvenih domov v Ljubljani, sta pričakovala, da bo njun novorojenček, ko bo dopolnil mesec dni, tam opravil svoj prvi pregled. In tudi vse naslednje. Tja bi namreč svojega malčka lahko pripeljala kar z otroškim vozičkom. Pa sta hitro doživela hladen tuš, ko so jima povedali, da so vsi njihovi pediatri zasedeni. Tudi novorojenčkov ne sprejemajo! Bila sta šokirana, saj jima država nikoli ne pozabi pobrati denarja za zdravstveno zavarovanje. Oba sta namreč, kot večina mladih, samostojna podjetnika in natančno vesta, koliko vsak mesec odštejeta za to blagajno. Ne malo!

revija Jana
Zakaj pediatri odklanjajo celo novorojenčke?

In še nasveti, ki sta jih dobila ob stalnih košaricah v ljubljanskih javnih zdravstvenih domovih: če za vajinega otroka ne bosta dobila pediatra v javnem zdravstvu v Ljubljani, ga poiščita v Kamniku, Domžalah, Ljutomeru, Žalcu, Murski Soboti ali Kopru … Kje so prosti, poglejta na splet Zdravnik – sledilnik. Ali pa obiščita zasebnika. Ti novorojenčke in tudi druge mlajše otroke še sprejemajo. Pa denarnico imejta s seboj. Ves čas sta imela občutek, da nove »stranke«, tudi novorojenčke, pediatri odklanjajo s soglasjem vodstva zdravstvenih ustanov.

Sogovorniki

Zakaj pediatri odklanjajo celo novorojenčke, smo vprašali vse direktorje ljubljanskih zdravstvenih domov, župana mesta Ljubljana, ministrico za zdravje, pa tudi direktorje zdravstvenih domov v Mariboru, Kranju in Novem mestu. Do oddaje prispevka v petek zjutraj so nam odgovorili le iz ZD Maribor. Mar javnosti in bolnikov ne cenijo? V bistvu nas ignorirajo.

So se pa z nami pogovarjale štiri znane zdravstvene delavke: dr. Lilijana Kornhauser Cerar, specialistka pediatrije in neonatologije, zaposlena na Kliničnem oddelku za perinatologijo v UKC Ljubljana in Slovenka leta 2007; Katja Šoštarič Likar, legendarna otroška zdravnica, ki že skoraj 45 let skrbi za okoli tri tisoč malčkov v ZD Ajdovščina, Duša Hlade Zore, zdravnica in dolgoletna zastopnica pacientovih pravic pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v Ljubljani, in dr. Brigita Skela Savič, znanstvena svetnica, redna profesorica na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin na Jesenicah.

revija Jana
20 tisoč otrok je brez pediatra.

Zdravnik – sledilnik

Čisto za začetek pa smo pregledali portal Zdravnik – sledilnik, ki ga v javnem zdravstvu priporočajo v branje mladim staršem in vsem drugim, ki nimajo tega ali onega zdravnika. Na njem smo prebrali, da imamo v Sloveniji 347 otroških zdravnikov in da le redki med njimi še sprejemajo novorojenčke, torej nove paciente, ki naj bi jih zdravili. Ob tem je treba omeniti, da vsi mladi pari nimajo računalnikov, pametnih telefonov in tudi interneta ne, da ne govorim, da mnogi nimajo niti avtomobila, da bi se k zdravniku vozili na drug konec Slovenije. O javnem prometu ne gre izgubljati besed, kajne?

Nakar smo na sledilniku prebrali, da se podatki o zasedenosti ambulant ne posodabljajo sproti, zato lahko pride do neskladja med objavljenimi podatki in ažurnim stanjem. Zdravnik je lahko v obdobju od objave do trenutka poizvedbe že dosegel zahtevane glavarinske količnike, je na porodniški/bolniški, v pokoju oziroma pred upokojitvijo ali pa je dal odpoved in odšel delat drugam – v tujino ali med zasebnike. Ne pozabimo: do konca leta 2026 se bo upokojilo več kot sto pediatrov! Za to specializacijo pa se odloča premalo medicinskih diplomantov.  

20 tisoč otrok brez pediatra

Po podatkih Zavoda za zdravstveno varstvo Slovenije (ZZZS) nima opredeljenega pediatra približno pet odstotkov otrok, mlajših od 19 let. To je skupaj približno 20.000 otrok. Koliko je med njimi novorojenčkov in dojenčkov, se ne ve. Po drugi strani je v pediatričnih ambulantah tudi veliko odraslih, saj pediatri po zakonodaji ne smejo avtomatsko izpisati pacienta, ko ta dopolni 19 let. Pediater, ki v ambulanti zdravi tudi štiridesetletnike, pa lahko zakonito zavrne vpis novorojenčka, če presega število glavarinskih količnikov! Sedaj največ novorojenčkov odklonijo v Ljubljani, kjer se rodi in živi največ otrok.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 21, 21. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste