Zgodbe

Pobegnila iz nasilne družine in postala diamantna maturantka

Andreja Comino
27. 7. 2023, 08.00
Deli članek:

»Ko so se pri nas doma dogajale najhujše stvari ter sem v joku in obupu leta in leta mamo prosila, naj vendarle neha piti in poskrbi za nas tri otroke, ko smo bili nenehno v finančnih težavah, sem vedela, da želim drugačno življenje. Življenje, v katerem me ne bo več strah, kjer bom lahko mirna. Zavedala sem se, da to lahko dosežem le z učenjem. Nikoli pa si nisem mislila, da me bo mama pri 18 vrgla iz hiše. Še po enem letu nimava stikov,« s solzami v očeh pove 19-letna Ajda (njeno pravo ime je znano uredništvu). Kljub temu v šoli ni popustila. Bila je odličnjakinja in na nedavni poklicni maturi dosegla vse točke ter postala diamantna maturantka. Ob tem je skrbela za mlajšo sestrico.

Shutterstock
Ne želim po stopinjah svojih staršev

»Moja knjiga življenja ima precej žalostnih in sivih strani. Starša sta se ločila, ko sem bila še majhna. Nekaj časa sem živela pri očetu in se nato preselila k mami. Pri očetu je bil dedek tisti, ki je z mano preživljal največ časa. Vzgajal me je najpomembnejši del otroštva, ljubeče, nekako nerodno očetovsko, a me naučil najpomembnejših stvari. Večkrat se ga spomnim in pomislim, kako srečna sem lahko, da sem imela tako dober vzor, kajti oče in mama imata še danes hude težave z alkoholom, kar je slabo vplivalo na naše odnose in njuno sprejemanje odločitev. Želela sem, da nehata piti, temu sta očitno nasprotovala. Prepiri, metanje stvari, nadiranje in loputanje z vrati – to je bilo pri nas normalno. Najtežji so bili prepiri, ko sem mamo prosila, naj neha piti, in krivda, ko sem ji povedala, da je slaba mama. Večkrat sem skušala doumeti, kako razmišlja, jo skušala razumeti. Nekajkrat mi je rekla, da me ima rada, a mi tega ne zna pokazati. Počutila sem se zmedeno, saj je bila trezna prijazna in razumevajoča, vendar groba in hladna, kadar je bila pod vplivom alkohola,« svojo pripoved začenja Ajda, ki ima še dve sestri.

Nevzdržne domače razmere

Življenje doma je postajalo hujše iz dneva v dan. »To je slabo vplivalo name in na moje rezultate v šoli. Imeli smo finančne težave, velike dolgove, večkrat sem se počutila, kot da sem jaz tista, ki je odrasla. Po eni strani sem si želela od doma, po drugi pa sem zaradi občasnih trenutkov mamine prijaznosti ostajala. Lani poleti, kmalu po tem, ko sem dopolnila osemnajst let, sva se znova sprli in morala sem zapustiti dom. Upala sem, da me bo poklicala in rekla, da se bo spremenila, vendar mi je napisala le žaljivo sporočilo. Takrat se je začela moja pot osamosvajanja in iskanja pomoči. Morala sem premagati strah in se spoprijeti z resnico. Počutila sem se obupano, nisem videla izhoda iz te grozne situacije in strah me je bilo, da se bodo stvari poslabšale. Pokonci sta me držala upanje in želja po boljšem življenju. Želela sem si uspešnega življenja in vedela sem, da se moram za to potruditi ter spremeniti življenje, da bo drugačno, kot sta ga živela moja starša. Hvaležna sem, da v tem nisem bila sama. V najtežjih trenutkih sta mi stala ob strani prijatelj in fant. Podpirala sta me na trnovi poti do osamosvajanja in bila vir svetlobe, ko se mi je v življenju zdelo vse črno,« pripoveduje Ajda. Fanta je spoznala pol leta, preden je morala od doma. Sprva jo je bilo sram, da bi mu razkrila, v kako težkih razmerah živi. A imela je srečo, da se je ob njej znašel človek s srcem na pravem mestu in pametjo. Ko mu je tresoč se pripovedovala svojo življenjsko zgodbo, jo je objel in podprl. O njeni stiski sta povedala njegovim staršem, in ti so Ajdo vzeli pod streho ter jo še zdaj podpirajo in ji pomagajo.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 30, 25. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste