Zgodbe

Potresi so čedalje bližje: Kaj se nam kuha pod nogami?

Lara Jelen
21. 2. 2023, 06.15
Deli članek:

V zadnji dveh tednih so se tla pod nogami tresla vedno bližje Sloveniji. Se potresov res ne da napovedati?

Profimedia
Najboljša zaščita pred potresi je ustrezna in pravilna potresnoodporna gradnja ter upoštevanje ukrepov za zaščito pred potresi in njihovimi posledicami.

V zadnji dveh tednih so se tla pod nogami tresla vedno bližje Sloveniji. Najprej je grozljiv potres v Turčiji pod ruševinami pokopal na tisoče ljudi, nekaj dni zatem je bil hud potres v Romuniji, čutile so ga tudi sosednje države – Srbi so povedali, da je trajal dolgo, nekateri so poročali o slabosti, vsi pa so bili izjemno zaskrbljeni. Nakar smo potres, k sreči blažji, nikakor pa ne zanemarljiv, začutili tudi pri nas. Njegov epicenter je bil v okolici Krka, tam so ljudje prestrašeni tekali iz zgradb in upali, da se ne bo ponovila pretresljiva zgodba iz Petrinje izpred dveh let. Kaj se dogaja pod našimi nogami?!

Pred nekaj leti je slovenski znanstvenik, doktor fizike, geolog in samostojni raziskovalec Jure Žalohar razvil novo teorijo o napovedovanju potresov, omega teorija jo je poimenoval, in o njej napisal tudi knjigo. Nadejali smo se, da bo to spremenilo dogajanje, da bomo nemara postali bolj pripravljeni na potrese, vsaj v tem smislu, da bi se na predvideni dan lahko zadrževali na varnem ali vsaj ne v dotrajanih zgradbah in blokih, ki so bili pri nas zgrajeni pred letom 1981 in imajo slabšo potresno varnost. Žal njegova teorija (še?) ni zaživela do te mere, da bi državne seizmološke službe na njeni podlagi začele opozarjati na potencialno nevarnost ene najhujših naravnih katastrof. Jurij Pahor, seizmolog iz Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO), pravi, da seizmologi potresov ne morejo napovedati.

Profimedia
Potresi so posledica geološkega dogajanja v notranjosti Zemlje.

Kar se dogaja, ni nič nenavadnega

Grozljivo je gledati uničene zgradbe, globoke razpoke v tleh, družine, ki iščejo svojce pod ruševinami, kaj šele na lastni koži občutiti tako močan potres, kot so mu bili priča v Turčiji. A tovrstna kruta naravna katastrofa, kot kaže, na teh območjih ni nič nenavadnega. »Turčija leži na enem najbolj potresno ogroženih območij na svetu, za katero so študije turških seizmologov predvidele nevarnost tako močnih potresov. Močne potrese pričakujejo tudi na drugih prelomnih conah Anatolije. V Romuniji so močni potresi prav tako pogosti, predvsem v severovzhodnem delu, kjer potres z magnitudo pet ali več zabeležijo skoraj vsako leto. Med seizmično aktivnejša območja sodi tudi območje Jadranske mikroplošče, kjer lahko pričakujemo potrese, kakršen je bil prejšnji teden na Krku, pa tudi močnejše. Taki potresi so možni tudi v Sloveniji,« brez olepševanja pojasni Jurij Pahor.

Profimedia
Samo upamo lahko, da se bodo tla pod nami v prihodnje nekoliko umirila.

So nedavni potresi med sabo kako povezani? 

Niso, pravi sogovornik. »Območje nedavnih potresov v Turčiji je od nadžarišča hrvaškega potresa oddaljeno več kot dva tisoč kilometrov. O tem, da močni potresi lahko vzpodbudijo proženje potresov na okoliških prelomih in da bi vplivali na tako veliki razdalji, ni poročil.« Hrvaški seizmolog Krešmir Kuk pa je za medije povedal, da je v tem delu Evrope v zadnjem obdobju mogoče opaziti izrazitejšo seizmično aktivnost.

»Potresi v Romuniji, ki so se zgodili v zadnjih dneh, in potresi na našem območju niso povsem ločeni,« je izjavil za Večernji list. Po njegovem ti potresi niso neposredno povezani s potresi v Turčiji; vsaj ne v smislu, da bi en potres povzročil drugega. »Vendar je Zemljina skorja zaprt sistem, energije in sile se prenašajo. V tem kontekstu nismo popolnoma ločeni od preostale Evrope in Balkanskega polotoka,« je komentiral.

Vabimo vas, da si celoten prispevek preberete v reviji Jana, št. 8, 21. 02. 2023.

Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste