Zgodbe

Impozantne Tekčeve jaslice so nastajale 87 let

Biba Jamnik Vidic
23. 12. 2022, 06.45
Deli članek:

Lučaj od Kurnikove hiše v Tržiču, etnološkega muzeja, stoji družinska galerija, ki jo vsako leto obišče več kot tisoč ljudi. V njej so razstavljene skoraj 90 let stare jaslice čevljarja Jožefa Ribnikarja in njegovega sina, akademskega kiparja Vinka Ribnikarja. Poleg osem metrov širokih in štiri metre globokih jaslic, ki veljajo za ene večjih v Sloveniji, ljudje lahko občudujejo Vinkove kipe in slike Marice Šmid, Jožefove hčere.

revija Jana
Tekčeve jaslice

Nas je v galeriji, ki so jo odprli leta 2020, sprejel Jožefov vnuk Marjan Zupan, ki je pred osmimi leti po svojem pokojnem očetu Danielu prevzel skrbništvo nad jaslicami in vodenje po galeriji. »Moj oče je bil nad dedovimi jaslicami, ki so res nekaj posebnega – vse figurice in sto ovčic je izdelanih iz lipovega lesa, ded je 'izumil' tudi več kot deset različnih načinov za premikanje figuric – tako navdušen, da je mojo mamo Silvo prepričal, da 20 let po dedovi smrti v hiši uredimo poseben prostor.« Zupanova sta jaslice najprej postavila na podstrešju hiše, deset let pozneje pa sta zgradila poseben prizidek in v njem je nastala družinska galerija.

revija Jana
Marjan Zupan, vnuk Jožefa Ribnikarja

Zaradi jaslic imel probleme z oblastjo. Jožef Ribnikar je bil mlad čevljar, ko se je z enim od prijateljev začel pogovarjati, da bi naredila jaslice. Kot samouka in popolna začetnika, je povedal Marjan, sta za material izbrala glino. »Ker nista bila vešča dela z njo, so jima jaslice razpadle. Prijatelj je po tem prvem porazu obupal, ded pa ni odnehal. Začel je tuhtati, kateri material bi bil primernejši za začetnika. Ker je bil spreten z rokami, je poskusil, kako mu bo šlo rezljanje iz lesa. Izbral je lipovega, ker je mehak, in izrezljal svojo prvo 25 centimetrov veliko figurico. Ker mu je tako dobro uspela, je nadaljeval. Leta 1935 je bilo figuric dovolj, da jih je postavil v eni od sob v svoji hiši. Potem je jaslicam vsako leto še kaj dodal.« Kmalu se je glas o teh posebnih jaslicah, kjer so se nekatere figure gibale, razširil in postale so prava atrakcija. Domačini, pove Marjan, so stali v vrsti, ko so čakali na ogled. Po drugi svetovni vojni pa jaslice niso bile prav po volji tedanji oblasti, zato so Jožefa večkrat poklicali na zagovor. »Ded je tja vsakič prinesel izrezljano štafeto mladosti, ki jo je naredil po naročilu, in spustili so ga brez kakršnekoli kazni.« Marjanu so mama, teta in stric pripovedovali, da je z jaslicami živela vsa družina. Njegova mama se je rodila sedem let po tem, ko je ded izrezljal prvega pastirja, se je pa tega zelo dobro spominjal njegov stric Vinko. »Takrat je imel pet let in oče ga je vzel s seboj v gozd odrezat lipovo vejo. Ko je bil star 11 let, je izdelal svoje prve jaslice. Kasneje je dopolnil očetove, naredil pa je tudi veliko svojih. Ene so postavljene v naši cerkvi, razstavljal pa jih je tudi drugod po Sloveniji in v Italiji. Upodobljene so celo na eni od poštnih znamk. Naše so bile pred leti predstavljene v knjigi, kjer so jih označili kot ene večjih in zelo dodelanih, in pa v enem od dokumentarnih filmov TV Slovenija.«

revija Jana
Akademski kipar Vinko Ribnikar

Več v Jani, št. 51, 20. 12. 2022

revija Jana
Ozadje, ki predstavlja Betlehem, je narisal Vinko Ribnikar.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste