Čokoladne žličke za ljubitelje kave
Podarimo več različnih s čokolado oblitih žlic. Damo jih na primer v lepo skodelico, zraven priložimo še nekaj domačih božičnih piškotkov in zavitek kakšne posebno dobre kave.
Potrebujemo lesene, plastične, kovinske ali porcelanaste žličke, ki jih oblijemo z zmesjo stopljene čokolade in instantne kave v prahu. Okrasimo jih s sladkornimi perlicami, stopljeno belo, roza čokolado, čokoladnimi mrvicami … Vsako žličko damo v prozorno vrečko in zavežemo z lepim trakcem. Priložimo še lepo etiketo, kjer napišemo, kaj je in kako se uporablja.
Sestavine: 100 g jedilne čokolade, 1 čajna žlička masla ali kokosove maščobe, ½ skodelice instantne kave v prahu, okraski (perlice, sladkorni drobljenec, čokoladne mrvice ...), lahko dodamo tudi začimbe v prahu, cimet, kardamom, vaniljo … Uporabimo lahko temno čokolado, mlečno in belo, vsako posebej stopimo, da dobimo različne oblive.
Priprava: čokolado nalomimo ali pa kupimo čokoladne kaplje, ki so že pripravljene za topljenje. Damo v posodo. Dodamo še žličko masla ali kokosove maščobe. Čokolado vedno topimo v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici. Ne segrevamo zelo, le toliko, da se čokolada tali, sicer se težko spet strdi. Večkrat premešamo. Ko je stopljena, odstavimo in vmešamo instantno kavo v prahu ter po želji še začimbe v prahu. Čiste in suhe žličke pomočimo v stopljeno zmes, malce odcedimo in odložimo na pladenj s peki papirjem. Okrasimo s perlicami, sladkornimi rožicami in snežinkami, sladkornim posipom, čokoladnimi mrvicami. Lepo je tudi, če stopimo čokolado kontrastne barve, na primer belo, in z njo krasimo. Naredimo kapljice, črtice, namočimo do polovice … Damo za 30 minut v zamrzovalnik, da se čokolada strdi. Vsako žličko posebej zavijemo v prozorno darilno vrečko ali celofan in zavežemo z lepim trakcem, dodamo še etiketo.
Uporaba: žličko damo v skodelico vročega mleka ali kave in pomešamo, da se čokolada in druge dobrote stopijo.
Za ljubitelje vroče čokolade
Ideja je podobna gornji, le da je prilagojena ljubiteljem vroče čokolade. Kave v prahu ne dodamo, da je primerno tudi za otroke. Uporabimo tudi več čokolade, da zadostuje za od 2,5 do 3 dcl mleka. Za to potrebujemo večjo žlico ali silikonski model ali majhen kozarček.
Uporabimo različne čokolade, mlečno, belo, roza in temno. Okrasimo, kot je že opisano zgoraj (sladkorne perlice, čokoladne mrvice, mini sladkorne penice).
Vsako posebej damo v prozorno vrečko ali celofan, lepo zavežemo in okrasimo, priložimo še etiketo. Zraven lahko podarimo lepo skodelico in sladkorne penice, ki se izvrstno podajo v vročo čokolado.
Sestavine (za 4 žličke): 100 g temne čokolade, malce cimeta v prahu (lahko tudi malce kardamoma), ½ vaniljevega sladkorja, za okrasitev: 30 g bele čokolade, čokoladne mrvice, mini penice, pisane sladkorne perlice).
Priprava: najlažje delamo, če imamo primerno velike silikonske modelčke. Sama delam v plastičnih kozarčkih, velikih 100 ml, ki jih napolnim s stopljeno čokolado do malce več kot četrtine (od 25 do 30ml), kar zadostuje za pripravo od 2 do 2,5 dcl vroče čokolade (1 skodelica). Preden vlijem vanje stopljeno čokolado, jih namažem z običajnim oljem.
Čokolado nalomimo na koščke in damo v primerni posodi topit v vodno kopel. Lahko damo tudi v mikrovalovno. Vmešamo cimet v prahu in vanilin ter pomešamo. Ko je stopljena, jo vlijemo v z oljem namazane modelčke. Damo v zamrzovalnik za največ pet minut, da se malce ohladi in začne strjevati. Medtem stopimo v vodni kopeli belo čokolado. Vzamemo iz zamrzovalnika in na sredino vsakega modelčka vtaknemo žličko. Pokapljamo s stopljeno belo čokolado in okrasimo s sladkorno dekoracijo. Ponovno damo v zamrzovalnik, za 30 minut, da se vse ohladi in popolnoma strdi. Nato previdno vzamemo iz modelčkov in vsako posebej zavijemo v prozoren celofan ter zavežemo z lepim trakcem. Sama obvezno priložim mini sladkorne penice, ki so res pravo razvajanje ob skodelici vroče čokolade.
Pecivo iz kozarca
V kozarec za vlaganje vsujemo po plasteh sestavine za pecivo (moko, sladkor, oreščke, čokolado …). Obdarovanec si po našem priloženem receptu sam speče pecivo. Morda se to zdi komu čudno, da »mora« obdarovanec še sam »delati«. Če je recept dober in nastane dobra sladica, je tako darilo v kozarčku prav zabavno in dobrodošlo. Podarimo ga lahko tistim, ki radi pečejo in vedno radi preizkusijo kaj novega. To darilo bo dobrodošlo tudi za tiste, ki ne pečejo tako radi, saj je priprava res preprosta, nič ni treba meriti, tehtati. Otroci imajo sicer najraje elektroniko, a bodo veseli tudi takega darila, da z lahkoto sami kaj naredijo. Ne podarite ga le deklicam, tudi sodobni fantje radi pečejo in kuhajo! Primerno je pa le za dovolj velike otroke (od 10, 12 let), ki znajo že sami kaj narediti v kuhinji in ni nevarnosti, da bi se opekli ali kaj zažgali.
Tako darilce ni drago in je hitro narejeno ter lepo. Zraven morda priložite lep pekač, prijemalke, lep kuhinjski prtiček ali zanimiv predpasnik, žlice za mešanje, skledo … in vse lepo zavijte.
Tu sta dva preizkušena recepta, ki zagotovo uspeta in ju imajo vsi radi.
Slastno pecivo
Sestavine: 180 g navadne moke (1 ½ skodelice), 1 pecilni prašek, ščep soli, 50 g kakava v prahu (1/4 skodelice), 100 g rjavega sladkorja (1/2 skodelice), 130 g belega sladkorja (1/2 skodelice), 1 vaniljin sladkor, 2 žlici čokoladnih kapljic ali čokoladnih koščkov, zdrobljeni orehi, pekani, mandlji – do vrha posode
Priprava: potrebujete litrski steklen kozarec za vlaganje (če imate na voljo le manjše kozarce, lahko oreške izpustite iz recepta, bo vseeno dobro). V skledi zmešajte moko, sol in pecilni prašek. V kozarec vsujte najprej polovico moke, nato kakav v prahu in zatem preostalo polovico moke. Čez dajte plast rjavega sladkorja, nato še beli sladkor, pomešan z vaniljevim. Na vrh dajte čokoladne kaplje ali koščke čokolade. Če imate prostor, do vrha zapolnite z na grobo zdrobljenimi orehi (sicer to plast izpustite). Kozarec zaprite. Zraven priložite spodnja navodila za pripravo ter lepo zavijte in povežite s trakcem.
Obdarovanec mora sam dodati še: 150 g masla (ali olja, kokosove maščobe), 3 cela jajca.
(Obvezno napišite in priložite zraven!): Priprava: vse sestavine iz kozarca stresite v večjo skledo in zmešajte z žlico. Dodajte zmehčano maslo in 3 jajca. Zmešajte v gladko zmes, lahko kar na roko, z žlico. Zlijte v pekač velikosti 24 cm, ki ste ga obložili s peki papirjem. Pecite v ogreti pečici na 180 stopinjah Celzija 25 minut.
Več v Jani, št. 51, 20. 12. 2022