Sestavine
- približno 2,5–3 kg šunke s kožo, a brez kosti
- jušna zelenjava (koren, čebula, por, lovorjevi listi, poper, cimetova paličica)
- sol, poper
Za glazuro
- klinčki
- 1 skodelica rjavega sladkorja
- 1,5 dcl sladkega vina
- 1 dcl kisa
- 3–4 žlice medu
Priprava
1. Šunko povežemo z vrvico v rolo, da dobi lepo obliko. Damo jo kuhat v mrzlo vodo, ki naj jo popolnoma prekrije. Zraven dodamo še jušno zelenjavo, solimo, popramo. Ko voda zavre, znižamo plamen in počasi kuhamo 3 ure. Pustimo, da se ohladi v vodi, najbolje čez noč.
2. Glaziranje: šunko vzamemo iz vode (juhe), odstranimo vrvice in odrežemo kožo. Maščobo pustimo. Z ostrim nožem v mastno plast naredimo križne zareze, da nastane diamanten vzorec. Ne režemo do mesa, samo zgornjo plast. V vsak »diamantek« zapičimo po en klinček. Posebej v kozici zavremo sladkor, kis, sladko vino in med. Malo pokuhamo, nekaj minut. Nato s polovico prelijemo pripravljeno šunko in jo damo peč v pečico, ogreto na 190 stopinj Celzija. Pečemo 15 minut, nato čez prelijemo še preostalo mešanico za glazuro. Pečemo še od 25 do 30 minut, da se lepo zlato zapeče. Vmes večkrat (vsakih 5–10 minut) prelijemo s tekočino, ki se nabere v pekaču.
Postrežemo lahko toplo ali hladno.
Še več zanimivosti in odličnih receptov vas čaka v Jani, št. 51, 20. 12. 2022