Zgodbe

Krvni test, ki pokaže pretres možganov

Tina Nika Snoj
27. 1. 2021, 22.05
Posodobljeno: 27. 1. 2021, 22.11
Deli članek:

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je odobrila napravo, ki s krvnim testom pokaže pretres možganov. Preizkusi so pokazali, da je tak test celo natančnejši od računalniške tomografije (CT) in seveda precej cenejši.

Zarja Jana
Krvni test, ki pokaže pretres možganov


Gre za ročni analizator krvi i-STAT ™ Alinity ™ farmacevtskega podjetja Abbot, ki diagnozo postavi že v petnajstih minutah.

Resne posledice. Blažja travmatska poškodba možganov ali, po domače, pretres možganov je zelo pogost in zaradi možnih posledic resen zdravstveni problem. V Sloveniji ga letno zabeležijo pri okoli 3000 ljudeh. A še enkrat toliko naj bi bilo neevidentiranih primerov. Po ameriški študiji so najpogostejši vzroki za pretres možganov prometne nesreče, sledijo jim padci in delovne nesreče ter slučajni udarci v glavo. Zelo pogost je pri športih z veliko dotikanja, kot so ragbi in nogomet, pa tudi pri drugih kontaktnih športih, kot so rokoborba ali mešane borilne veščine. Čeprav posledice blažjega pretresa izzvenijo same po sebi, lahko ponovljeni pretresi povzročijo poškodbe možganov, duševne motnje ali celo smrt. Zdravnika moramo nujno obiskati, če smo vsaj na kratko izgubili zavest ali doživljamo vrtoglavico, zmedenost, bruhanje, razdražljivost, omotičnost ali  krvavenje iz nosu, ust ali ušes. V vsakem primeru bi morali po udarcu v glavo počivati in paziti, da se nam nesreča ne ponovi. To pa je še posebej težko pri otrocih, ki ne znajo biti pri miru. Pravilna diagnoza in ravnanje sta pri pretresu možganov zelo pomembna, a kaj ko se marsikomu ne da ure in ure čakati na urgenci, ko pa se počuti čisto v redu. Poleg tega je študija iz leta 2013 pokazala, da je pri kar 30 odstotkih tistih, pri katerih CT ni pokazal nepravilnosti, natančnejša magnetna resonanca vendarle pokazala pretres možganov.

»Ocenjevanje možganskih poškodb je zapleteno in za bolnika zamudno, raziskave pa  kažejo, da ujamemo le približno polovico tistih, ki pridejo na pregled,« je povedal dr. Geoffrey Manley, podpredsednik nevrološke kirurgije na Kalifornijski univerzi. »Še več pa je takih, ki do zdravnika sploh ne pridejo. Hitrejši in lažje dostopen test bi lahko spodbudil več ljudi k testiranju po poškodbi glave. To pa je pomembno, saj morajo poškodovani primerno paziti nase in biti pozorni na morebitne spremembe.«

Nova naprava za krvni test bi to lahko spremenila. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 4261. 2021

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan