Ni skrivnost, zakaj se iz solate vedno cedi voda, ko jo kupimo: ker so jo namočili, zalili, praktično utopili, da bi bila težja. Vsi vemo, da gre za goljufijo, a jo sprejemamo brez ugovora. Tako pač je. Toda ali bi z enakim razumevanjem pristali tudi na to, da kupujemo meso, ki so ga napojili z vodo, da bi bilo težje? Tudi to se namreč da. In se tudi počne. Ni tako preprosto kot pri solati, ampak tudi mesu je moč dodati vodo, do 25 odstotkov, torej je kar četrtina teže domnevnega bodočega zrezka ali česarkoliže lahko voda.
Ključni pripomoček je vakuumski stroj za pakiranje živil. Poleg tega, da se vakuumiranje uporablja za shranjevanje, je mogoče s tem postopkom meso tudi marinirati, barvati ali aromatizirati. Mesa sicer ne moreš kar namočiti kot solato, če pa pri vakuumiranju mesu dodaš vodo, jo bo vsrkalo. In bo potem ustrezno težje.
Diskretna magija rdečega prahu. Toda voda ni vse, kar lahko dodajo mesu. Če bi se potem pri pripravi iz mesa cedila voda, bi potrošniki seveda postali sumničavi – ampak brez skrbi, tudi to oviro se da obiti. Obstajajo pripravki, eden od teh se recimo imenuje AProRed in je, tako piše na spletni strani proizvajalca, »naraven mesni pigment iz prašičje krvi v mikrogranulah. Ta sestavina bo vašim mesnim izdelkom dodala razkošen in vabljiv videz, ki ga enačimo z zdravimi mesninami.« Dodajati ga je mogoče tudi mletemu mesu, pa salamam ... pustite domišljiji prosto pot.
Da slovenski mesarji AProRed poznajo in uporabljajo, dokazuje tudi to, da so na strani tudi kontaktni podatki predstavnika za Slovenijo, izdelek pa sicer prodajajo po vsem svetu. Podjetje Essentia Protein Solutions, zraslo je iz več kot sto let starega podjetja iz Iowe, je skupaj z drugimi podjetji del konglomerata LGI. Njihova misija? »Zgraditi boljši posel za naše stranke,« so napisali v svoji predstavitvi. Če lahko pričaraš vtis, da je kos presnega mesa za četrtino težji, kot je v resnici, je to vsekakor odličen posel.
Če torej mesar pri vakuumiranju mesu in vodi doda še rdeč prah, v resnici so to posušene rdeče krvničke prašiča, se bo pri pripravi iz mesa pocedilo nekaj, kar je videti kot kri.
Dvakrat ogoljufani. Pa smo Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pri ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vprašali, ali je dodajanje vode in preparatov iz krvi sploh zakonito, ali je varno in ali imajo njihove inšpekcije stvar pod nadzorom.
Več v reviji Zarja Jana št. 3, 19.1.2021