Zgodbe

Še ta zrezek spijemo pa gremo

Jelka Sežun
18. 1. 2021, 22.30
Deli članek:

Škandali, povezani z mesom, se kar ne nehajo, se zdi. Je meso, za katero trdijo, da je slovensko, res slovensko? Ali je morda iz kakšne tuje klavnice, kjer niso preveč natančni pri preverjanju, ali so živali, katerih meso predelujejo, zares zdrave? Je masa za čevapčiče sveža ali so staro meso umetno pomladili z nedovoljenimi dodatki? In še ni konec, zdaj bo treba temeljito razmisliti o tem, ali vakuumirano surovo meso, ki ga kupimo v trgovini, res tehta toliko, kot piše na embalaži, ali pa smo morda za ceno zrezka zraven kupili tudi vodo. No, vodo z dodatki.

shutterstock
...

Ni skrivnost, zakaj se iz solate vedno cedi voda, ko jo kupimo: ker so jo namočili, zalili, praktično utopili, da bi bila težja. Vsi vemo, da gre za goljufijo, a jo sprejemamo brez ugovora. Tako pač je. Toda ali bi z enakim razumevanjem pristali tudi na to, da kupujemo meso, ki so ga napojili z vodo, da bi bilo težje? Tudi to se namreč da. In se tudi počne. Ni tako preprosto kot pri solati, ampak tudi mesu je moč dodati vodo, do 25 odstotkov, torej je kar četrtina teže domnevnega bodočega zrezka ali česarkoliže lahko voda.

Ključni pripomoček je vakuumski stroj za pakiranje živil. Poleg tega, da se vakuumiranje uporablja za shranjevanje, je mogoče s tem postopkom meso tudi marinirati, barvati ali aromatizirati. Mesa sicer ne moreš kar namočiti kot solato, če pa pri vakuumiranju mesu dodaš vodo, jo bo vsrkalo. In bo potem ustrezno težje.

Diskretna magija rdečega prahu. Toda voda ni vse, kar lahko dodajo mesu. Če bi se potem pri pripravi iz mesa cedila voda, bi potrošniki seveda postali sumničavi – ampak brez skrbi, tudi to oviro se da obiti. Obstajajo pripravki, eden od teh se recimo imenuje AProRed in je, tako piše na spletni strani proizvajalca, »naraven mesni pigment iz prašičje krvi v mikrogranulah. Ta sestavina bo vašim mesnim izdelkom dodala razkošen in vabljiv videz, ki ga enačimo z zdravimi mesninami.« Dodajati ga je mogoče tudi mletemu mesu, pa salamam ... pustite domišljiji prosto pot.

Da slovenski mesarji AProRed poznajo in uporabljajo, dokazuje tudi to, da so na strani tudi kontaktni podatki predstavnika za Slovenijo, izdelek pa sicer prodajajo po vsem svetu. Podjetje Essentia Protein Solutions, zraslo je iz več kot sto let starega podjetja iz Iowe, je skupaj z drugimi podjetji del konglomerata LGI. Njihova misija? »Zgraditi boljši posel za naše stranke,« so napisali v svoji predstavitvi. Če lahko pričaraš vtis, da je kos presnega mesa za četrtino težji, kot je v resnici, je to vsekakor odličen posel.

Če torej mesar pri vakuumiranju mesu in vodi doda še rdeč prah, v resnici so to posušene rdeče krvničke prašiča, se bo pri pripravi iz mesa pocedilo nekaj, kar je videti kot kri.

Dvakrat ogoljufani. Pa smo Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pri ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vprašali, ali je dodajanje vode in preparatov iz krvi sploh zakonito, ali je varno in ali imajo njihove inšpekcije stvar pod nadzorom. 

Več v reviji Zarja Jana št. 3, 19.1.2021

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan