Zgodbe

V koži (in petah) usodne ženske

Alenka Sivka
1. 12. 2020, 22.00
Deli članek:

Nimam se za kakšno posebno, bognedaj usodno žensko. Čeprav ... sem v najboljših letih, pa tudi že malo čez – znala biti tudi usodna za kakšnega moškega. Ženstveno oblačenje pa res ni moja najmočnejša točka, kvečjemu najšibkejša. Kavbojke in bombažna majica sta vrhunec mojega šik oblačenja. Rada se počutim udobno v svojih oblačilih, ležerno, pravi temu moja hči. Udobne hlače, udobne oblekice poleti, udobni čevlji, vse na meni je udobno. In potem me dobi v roke ... osebna svetovalka za stil in videz, fotografinja, predavateljica in coachinja Tania Mendillo. Bog mi pomagaj!

Tania Mendillo
Ženska na visokih petah … in na robu živčnega zloma

Izziv. Urednica me je postavila pred izziv. Bi želela preizkusiti čarobne roke in okus za slog znane kranjske stilistke in fotografinje ter preobraževalke Tanie Mendillo? Ženske, ki jih dobi v roke, spremeni tako, da pred ogledalom osupnejo od presenečenja. Pokaže jim, da so navkljub letom lahko videti fantastično: dosti mlajše, kot so v resnici ...

Firbec. Že od rojstva sem firbec, najbrž sem zato novinarka. Seveda me je zanimalo, kaj lahko Tania iztisne iz mene, in sem privolila. Tanje ni bilo lahko prepričati. Rekla je, da ne želi poročanja o še eni tipični stilski preobrazbi, saj so zanjo stil, oblačila in ličenje samo orodje, le del ali prvi korak k pomembnejši preobrazbi – spreminjanju prepričanj o sebi. Zato poleg fotografiranj organizira delavnice, na katerih svetuje ženskam, kaj dobrega lahko njihovi postavi in obrazu naredi, na primer, neka čisto preprosta bež bluzica. Prav ta je bila namenjena meni, saj je Tania poiskala primerna oblačila zame. Za dva stajlinga. 

Ni ga čez udobje. Prišla sem v udobnem črnem puloverju, črnih hlačah in gležnjarjih. Skoraj črnih. Tanii seveda nisem bila všeč. Pulover niti slučajno ni poudaril moje postave, ki je kljub letom še vedno kar »čvrsta«, saj jo krepim z raznoraznimi športi. Bil je nekaj številk prevelik, preohlapen. Zame je imela pripravljeno nobel bež bluzico z volančki, zraven pa zanimivo krojene zelene hlače, te so se res imenitno podale k bluzi. Vse skupaj je zaokrožila in »podaljšala« z dolgo črno jopico, rokave bluze je izvlekla iz rokavov jopice in dosegla poseben učinek. Prinesla mi je še gležnjarje z visoko peto in »zvezda je bila rojena«. Kako preprost, a učinkovit stajling. Brez kakršnihkoli nepotrebnih dodatkov. Moja postava je postala lepša, moja drža pokončnejša, dobro, visoke pete so mi šle malo na živce, ker nikakor niso udobne, a moja hoja je v njih postala bolj elegantna in pokončna. Zanimivo. Naredila sem nekaj korakov po Tanijinem starem, lepo opremljenem in lepo dišečem meščanskem stanovanju; če bi hodila po cesti, bi bilo to zame, za moje gležnje in druge pešce izjemno nevarno. Zato sem raje sedla na otroški stol, ki ga je Tania potisnila predme. Tisti »švedski«, lesen. Začela se je preobrazba obraza. 

Tania je imela ob sebi pomočnico, ta je spremljala ta hudi proces. Fotografirala me je »prej«, v tistem udobnem črnem puloverju, z rahlo skuštranimi lasmi, za »potem« pa je poskrbela šefica, Tania. A do tja še pridemo. 

Ličenja ne maram preveč, vam povem čisto odkrito. Vsi tisti pudri, pa maskare, pa svinčnik za obrobo ustnic, pa svinčnik za poudarjanje obrvi ... toliko dela za to, da ti morda kdo v službi reče, da »dobro zgledaš«. Oprostite, meni se tega ne da. Pa potem zvečer! Ko bi šla spat, se vsa utrujena spomniš, da si moraš ta narisani obraz tudi izbrisati. Zdaj na srečo obstaja micelarna vodica, ki vse izbriše z nekaj potezami: maskaro, zasenčene oči, našminkane ustnice, vse. V starih časih si potreboval poseben tonik za odstranjevanje ličil okrog oči, pa drugega za obraz,  pa mleko, pa kremo, pa ... skratka, meni se tudi tega ne da. O nasprotnem spolu si mislim, da mora prepoznati moje kvalitete tudi brez vse te navlake na očeh in obrazu. Tako kot moja ljuba vnukinja. A o njej na koncu zgodbe. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 48, 1. 12. 2020 

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan