Zgodbe

Konec sanj je tu, v Sloveniji

Miša Gams
15. 9. 2020, 23.40
Posodobljeno: 15. 9. 2020, 23.47
Deli članek:

Zadnji torek v avgustu so okolico Centra za tujce v bližini Postojne preplavili aktivisti in izrazili nestrinjanje z razmerami, v katerih so se znašli migranti. Ti so po prihodu iz Bosne seveda pristali v 14-dnevni karanteni, a je večina tu ostala precej dlje, nekateri tudi več kot tri mesece. In ne vedo, ali so pravzaprav lahko srečni, da so toliko časa na slovenskih tleh, glede na to, da so mnoge med njimi še med karanteno izgnali nazaj na Hrvaško, od tam pa so po hitrem postopku končali spet v Bosni.

Zarja Jana
Izpovedi migrantov iz postojnskega centra za tujce

Skupina osmih Alžircev je poleg odločbe o plačilu (vsakemu) 500 evrov kazni za ilegalni prestop meje na začetku julija dobila še odločbo o prestajanju karantene v Centru za tujce v Postojni, ki bi morala trajati od 4. in 17. julija 2020. Zaprosili so za mednarodni azil, a so jih 12. julija sredi noči izgnali iz države, do katere so potrebovali najmanj dva tedna hoje čez planine in gozdove. Čeprav je ustavno sodišče lani potrdilo, da mora policija vse migrante obravnavati enakovredno in njihove prošnje za mednarodni azil jemati resno ter se jih lotiti individualno, so tovrstni izgoni še vedno pogosti. Zdi se, kot da se je igra, kot jo imenujejo migranti, prevesila v ruleto, kjer ne veš, ali te bo doletel izgon ali boš pristal v Postojni. Birokratski mlini skrajno počasi premlevajo prošnje prebežnikov, ki so na poti po Balkanu preživeli že vse mogoče, a na tako drastično omejevanje svobode skoraj pred ciljem niso bili pripravljeni.

Naš položaj nikogar ne gane. Said je Maročan v tridesetih letih, ki je konec avgusta praznoval rojstni dan. V Postojni je že več kot tri mesece, ne da bi izvedel, ali ga bodo izgnali iz države. Za prebivalce severnoafriških držav, ki jih je pandemija še dodatno pahnila v gospodarsko krizo, praviloma velja, da jim zahtevo za azil zavrnejo z obrazložitvijo, da njihove države niso v vojni. Kar načeloma drži, a tudi grozljive gospodarske razmere so lahko razlog za obup in životarjenje, ko je alternativa beg. Vojne se dandanes odvijajo drugače kot nekoč. Said že od otroštva trpi za astmo, v majhni sobi postojnskega centra za tujce, v kateri biva s tremi drugimi, se počuti kot v celici: »To ni kamp za migrante, temveč navaden zapor. Še zaporniki imajo na dan več ur za rekreacijo in bivanje na svežem zraku; mi smo lahko zunaj rešetk le uro po kosilu.« Prehrana je, pove, večinoma sestavljena iz kruha, riža, enkrat na teden dobijo nekoliko več mesa in sadje.

K vzdušju v centru, kjer je trenutno okrog 300 ljudi, med njimi družine, policisti s psi seveda ne prispevajo. »Nenehno imamo izpade elektrike, telefone nam vzamejo za 22 ur vsak dan, le med 10. in 12. dopoldne nam je dovoljen stik s svetom,« našteva Said. »Bilo je že ogromno poskusov samomora, samopoškodovanja in gladovnih stavk, a nič ne pomaga, naš položaj nikogar ne gane.«

Več v reviji Zarja Jana št. 37, 15. 9. 2020

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan