Zgodbe

Je nad sodnico le modro nebo?

Sonja Grizila
7. 9. 2020, 22.00
Deli članek:

Julija sem bila na posvetu o modelu barnahus, ki (upajmo) prihaja tudi v Slovenijo, še prej pa bi morali namreč sprejeti ustrezen zakon, kar se pri nas dogaja zelo počasi. Gre za islandski model zaščite otrok v kazenskih postopkih, ko bi v varnem in prijetnem prostoru le enkrat ali največ dvakrat kompetentni forenzični psihologi in drugi strokovnjaki izprašali otroke, posnetek pa bi potem uporabljali na vseh sodnih instancah. Upala sem, da bodo govorili tudi o treh zarubljenih otrocih, ki sreče, da bi jih kdo strokovno pregledal in izprašal, niso imeli, sodnica Vera Premerl Gams, ki odloča o njihovi usodi, pa jih celo nikoli ni videla. Jih je pa po telefonu slišala, ko so se divje upirali, da bi šli k očetu, in se ni vprašala, zakaj. Že več kot pol leta otrokom preprečuje, da bi imeli kakršnekoli stike z mamo, in to lahko počne do svoje upokojitve ali do polnoletnosti otrok, če prav razumem. Nad njo je očitno le modro nebo, saj lahko na račun izvedenca, ki ga »ne najde«, postopek zavlačuje v nedogled. Dokler ne bo razsodila, primer ne more na višjo sodno instanco, kjer bodo sodniki morda bolj človeški in razumni. Razumete? Otroci nimajo na sodišču nikakršne prednosti, čeprav je stroka obljubljala, da bodo postopki na družinskih sodiščih hitri in za otroke čim manj boleči.

Zarja Jana
Zakaj je v največjo korist otrok, da je sodnica mater popolnoma izrinila iz njihovega življenja?

Barnahus. Nekaj mesecev se že ukvarjam z zarubljenimi otroki, ki jih tudi jaz nisem nikoli videla, prav tako nisem imela stikov z njihovo materjo, ker ji je sodnica prepovedala stike z novinarji (mi lahko kdo s sodišča pove, na kakšni osnovi?!). Zato pa imam stik z mnogimi, ki primer poznajo in so čedalje bolj zgroženi. V Pravni praksi je zadevo kar dvakrat pojasnila mamina prva odvetnica, sodnico je poleg Zarje Jane ovadil Matevž Krivic, poleg številnih mnenj smo v prejšnji številki objavili tudi mnenje sodnice, ki strokovno razlaga svojo zgroženost nad divjaškim rubežem otrok. Ko sem na tistem posvetu – uvodni referat je imela Vlasta Nussdorfer, sodelovala je tudi pravosodna ministrica –, poslušala, kako lepo so zamišljene te varne sobe, kjer bodo zlorabljeni otroci lahko izpovedali, kar jim leži na duši, me je prešinilo, da je treba nabor malih kandidatov za forenzično izpraševanje razširiti tudi na otroke staršev, ki se ne znajo in ne morejo dogovoriti, kako bo s stiki po ločitvi. Kako si je sodnica, ki sploh ni z družinskega, ampak z običajnega okrožnega sodišča, s svojim nepoznavanjem psihologije sploh drznila soditi brez poprejšnjih obširnih strokovnih ekspertiz? Zelo očitno je, da od vsega začetka sprejema le očetove predloge in pritožbe ter da kljub vsesplošnemu zgražanju zaradi nečloveškega rubeža treh otrok to počne še zdaj. Povprašala sem mamine prijateljice, ali je mama spremila dvojčici, ko sta šli prvič v šolo, pa so rekle, da ne. Sodnica je izrecno prepovedala. V čem je mati, ki je bila do sodničinih nezaslišanih posegov edina skrbnica otrok, odtujeni oče je živel drugje in le občasno prihajal na obisk, otrokom tako nevarna? Kako jih ogroža? Zakaj je v največjo korist otrok, da je sodnica mater popolnoma izrinila iz njihovega življenja? Za nedoločen čas sicer, ki je že zdaj neskončno predolg in lahko traja v nedogled! Kdo ji daje ta pooblastila in kdo jo ščiti, da se primer nikamor ne premakne? So otroci s svojo nemočjo in ranljivostjo obravnavani na isti ravni kot utajevalci davkov? Pojasnite vendar!

Od tod do nikoder. Tolažila sem se, da so takšni primeri zelo redki, pa žal ni tako. Oglasilo se je kar nekaj mam s podobnimi zgodbami, ene so se v resnici vlekle do polnoletnosti otrok in pustile srhljive posledice.

Več v reviji Zarja Jana št. 36, 8. 9. 2020

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan