Zgodbe

Na južni polobli je gripa izginila

Simona Furlan
1. 9. 2020, 22.39
Posodobljeno: 7. 9. 2020, 10.54
Deli članek:

Med pripravami na novo sezono gripe in drugih respiratornih obolenj se strokovnjaki v Evropi in ZDA ozirajo proti Avstraliji oziroma vsej južni polobli. Tamkajšnje dogajanje je namreč dober kazalnik, kaj se pozimi obeta nam. Strah pred neobvladljivimi razmerami ob hudi epidemiji gripe, kakršno smo denimo imeli lani, je zaradi bremena covida-19 velik tudi pri nas. A kaj nas v resnici čaka, je za zdaj precejšnja uganka. Gripe namreč letos v Avstraliji oziroma kar na vsej južni polobli tako rekoč – ni. Kar pa ni nujno razlog za optimizem glede gripe in njenih posledic pri nas.

Zarja Jana
Med pripravami na novo sezono gripe in drugih respiratornih obolenj se strokovnjaki v Evropi in ZDA ozirajo proti Avstraliji oziroma vsej južni polobli.

V Avstraliji so lani od januarja do konca junija potrdili 132.000 primerov gripe, zaradi zapletov, povezanih z gripo, pa je umrlo 430 ljudi: letos so v enakem obdobju zabeležili zgolj 21.000 zbolelih, umrlo jih je 36. V Čilu so imeli letos 1134 primerov gripe, v enakem obdobju lani pa 20.949. V Argentini lani 420.737, letos 151.189. V Južni Afriki zaradi majhnega števila obolelih za gripo letos niti niso razglasili epidemije, z Nove Zelandije poročajo o 90-odstotnemu padcu števila obolelih za gripo v primerjavi z lansko sezono.

Premalo primerov za relevantne študije. Epidemiologinja Cheryl Cohen z južnoafriškega nacionalnega inštituta za nalezljive bolezni je takoj na začetku izbruha covida-19 s kolegi začela resno pripravljati študijo o medsebojnem vplivu virusa SARS-CoV-2 in virusa gripe oziroma drugih respiratornih virusov. Zanimalo jih je, ali je človek, okužen z enim virusom, dovzetnejši tudi za drugega? Kako se bolezen razvija pri bolnikih, okuženih z obema virusoma? 

Odgovori bi pomagali strokovnjakom po vsem svetu, ampak žal jih ni. Preprosto je zbolelo premalo ljudi (marca lani 700, letos zgolj eden), da bi lahko naredili relevantno študijo, pravi Cheryl Cohen in dodaja, da se kaj takega ni zgodilo vse od leta 1984, odkar podrobno spremljajo dogajanje v zvezi z gripo.

Manj ukrepov pomeni več gripe. Potrditve, da letos gripa ubira res nenavadna pota, prihajajo tudi od drugod, vsi pa se strinjajo, da gre predvsem za posledice pandemije covida-19 in z njo povezanimi ukrepi. Skoraj popolna omejitev letalskih potovanj, zaprte meje, zaprte šole, restavracije, trgovine ..., socialna distanca, več telemedicine (zdravstvene storitve na daljavo, brez osebnega sika), uporaba mask ter pogostejše umivanje in razkuževanje rok so glavni razlogi, zakaj se virusi gripe in drugih respiratornih obolenj na južni polobli niso mogli širiti tako kot po navadi.

Severna polobla se bo v sezoni gripe srečevala z drugačnimi razmerami. Ukrepi so razrahljani, omejitve manj stroge, druženja je več, šole so odprte. Prav šole so po mnenju in izkušnjah strokovnjakov potencialni vir večjega širjenja virusa gripe, ne nazadnje se je to tudi pri nas lepo pokazalo v lanski sezoni. Res pa, takšno je prevladujoče mnenje strokovnjakov, nadaljnje zapiranje šol otrokom in tudi njihovim staršem kljub vsemu prinaša več (nepopravljive) škode kakor koristi, zato se bo treba z gripo in podobnimi virusi spopasti tudi ali predvsem z doslednim razkuževanjem rok, maskami in pravilno higieno kašlja.

Več v reviji Zarja Jana, št. 35 , 1.9.2020 

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan