Zgodbe

Opazen porast psihičnih težav

Simona Furlan
17. 8. 2020, 22.29
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja na porast psihičnih težav, ki jih povzročajo strah pred boleznijo, socialna distanca in negotova prihodnost. Tovrstne težave ima denimo tudi vsak drugi bolnik, ki je prebolel covid-19. Zaradi pandemije so sestavni del našega življenja postale zaščitne maske. Nekoč smo jih začudeno opazovali predvsem na obrazih Azijcev, zdaj se tudi mi učimo, kako pokazati prijaznost, čeprav ljudje ne vidijo našega nasmeha.

Zarja Jana
Življenje z bremenom covida-19

Maske moramo nositi, pa čeprav so neprijetne, saj so v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu obvezne tudi pri nas. Strokovnjaki opozarjajo, da nam lahko nepravilna uporaba mask za enkratno uporabo sicer tudi škodi (nepravilno snemanje, dotikanje, večkratna uporaba …), ni malo niti tistih, ki opozarjajo, da maske pomembno (in moteče) vplivajo na dihanje, toplotno ravnovesje telesa, vid, splošno počutje, nam otežujejo komunikacijo, prehranjevanje in podobno; ne drži pa, da se nam zaradi maske pomembno zniža raven kisika v krvi in da sami sebe zastrupljamo z izdihanim CO₂.

Je pod zaščitno masko neprijetno, vroče, nas začne vse srbeti …? Ja, drži, tako kot drži, da bi maske – govorimo o navadnih maskah za enkratno uporabo, ki jih sicer 90 odstotkov ljudi pri nas menda uporabi večkrat – morali menjati vsaj vsaki dve uri oziroma takoj, ko se navlažijo, saj takrat izgubijo precej svoje zaščitne funkcije.

Poznamo tudi maske, ki so izdelane tako oziroma iz takšnega materiala, da pred vplivi iz okolja ščitijo tudi tistega, ki jih nosi, toda večinoma so namenjene temu, da pred potencialno okužbo ščitimo druge, enako kot drugi z nošenjem maske ščitijo nas.

Nekateri jih zares sovražijo. Maske so torej znak naše vljudnosti oziroma skrbi za druge, in tega se večinoma, četudi nam je zoprno, kar držimo. Ali vsaj ne protestiramo tako goreče oziroma celo oboroženi kot denimo nekateri Američani (raziskave kažejo, da je takšnih 11 odstotkov), ki odlok o obvezni uporabi mask razumejo kot napad na svoje osebne svoboščine.

Prav v Ameriki se je razvila tudi vroča razprava o izjemah, ki naj jim zaradi zdravstvenih razlogov ne bi bilo treba nositi maske, izbruhnila pa je tudi afera s ponarejenimi izkaznicami, ki naj bi te izjeme potrjevale. Večina ameriških zdravnikov in psihiatrov je mnenja, da so, kljub neprijetnostim ob nošenju, upravičene le redke izjeme. Predvsem gre za osebe z motnjami v duševnem razvoju oziroma s posebnimi potrebami ter osebe z anksioznimi in drugimi podobnimi motnjami, pri katerih bi lahko maska povzročila dodaten stres, pa invalidne osebe, ki si maske ne morejo same nadeti ali sneti, medtem ko naj bi po njihovem mnenju večina pljučnih bolnikov masko lahko brez posledic nosila vsaj krajši čas.

Komu jih upravičeno ni treba nositi? Na NIJZ smo poslali vprašanje, kdo je pri nas izvzet iz odloka o obvezni uporabi zaščitne maske v zaprtih prostorih in javnem prevozu... 

Več v reviji Zarja Jana št. 33, 18. 8. 2020 

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan