Zgodbe

Počitnice v peklu

Jelka Sežun
10. 8. 2020, 23.00
Deli članek:

Je treba odkrito povedati, sveti Jurij je zamočil. Spet. Sveti Jurij, zavetnik Bejruta, ni ubranil svojega mesta, ko je razneslo skladišče amonijevega nitrata. Mogoče je gledal stran. Mogoče je pa že utrujen. Bejrut je mesto na prepihu, že od nekdaj, pa je vojn, bomb in eksplozij preprosto preveč za enega svetnika.

Reuters
...

Bejrut, glavno in največje mesto Libanona, je staro mesto, prastaro, eno najstarejših na svetu. Zagotovo je bilo poseljeno že pred več kot pet tisoč leti, najstarejši ostanki so iz paleolitika. To je mesto mnogih gospodarjev, bilo je feničanska luka, del selevkidskega cesarstva, pa rimska kolonija. V srednjem veku so ga zavzeli muslimani in v 16. stoletju je postalo del otomanskega cesarstva, po njegovem propadu je bilo pod francosko upravo, leta 1943, ko je Libanon postal samostojna država, je Bejrut postal njegova prestolnica.

Počitnice. To je (bilo) pisano kozmopolitsko mesto, mesto tolerance, osemnajst različnih ver so našteli, različne muslimanske in krščanske denominacije, pa nekaj malega Judov. In so, še ne tako davno, lepo živeli skupaj, pomešani med sabo v istih četrtih. Mesto z uglednimi šolami, bleščečimi trgovinami, mesto mode (modni kreator Elie Saab je najbolj znano ime) in športa (najljubši šport je košarka, imajo pa vse, od nogometa do konjskih dirk, pa hokej na ledu seveda tudi). Mesto, ki je devetkrat gostilo izbor za miss Evrope, mesto, ki živi od bančništva in turizma – poletja so vroča, pomladi in jeseni tople, zime pa mile – v zadnjih letih tudi od zdravniškega turizma, tja radi zahajajo tujci na lepotne operacije, pa na stomatološke posege, na operacije oči in srca.

Ampak vedno je bilo tudi krvavo mesto, že od nekdaj so si ga kralji in cesarji in sultani drug drugemu trgali iz rok, pa je mesto vedno znova vstalo, si oteplo prah in živelo naprej. Vendar se zdi, da je bilo 20. stoletje do Bejruta še posebej neprijazno, sveti Jurij je vztrajno gledal stran, ko so se v mestu pod njegovim patronatom v prejšnjem stoletju druga za drugo vrstile vojne, nekatere zelo dolge, vse pa zelo krvave, če ni bilo vojn, so bili pa terorizem, avtomobilske bombe in samomorilci z eksplozivom. Muslimani in kristjani niso več živeli v isti četrti, zapirali so se vsak v svojo, krščanske in muslimanske milice so pa obračunavale med sabo.

Ker se prebivalci že zelo dolgo, že skoraj celo stoletje, niso prešteli (zadnji popis prebivalstva je bil leta 1932), so ocene o številu prebivalcev Bejruta zelo različne, segajo od slabega milijona ali morda 1,3 milijona pa do 2,2 milijona na širšem mestnem območju. Kakorkoli, to so samo ugibanja.

V peklu. Tole je bila nepredvidena posledica ene od vojn: globoke jame, ki so jih naredile eksplozije, so razkrile arheološke ostanke. Ali pa tole: enega zabavnejših spomenikov mestu je postavil ameriški novinar P. J. O’Rourke, malce poseben možakar, ki so ga v osemdesetih šefi poslali na dopust, pa ga je šel preživljat v Libanon, ki je bil ravno takrat spet sredi vojne. Šel je iskat pustolovščine, in jih je tudi našel in zelo zabavno popisal v knjigi Holidays in Hell, Počitnice v peklu. Bi O’Rourke, če bi skoraj štiri desetletja pozneje spet prišel počitnikovat v pekel Bejruta, tam še našel kaj humorja?

Prejšnji teden je eksplozija v pristanišču del mesta praktično zravnala z zemljo. Niso bili zunanji sovražniki in niso bili teroristi, počilo je po neumnem, zaradi brezbrižnosti in malomarnosti, zaradi neprimernega skladiščenja nevarnega tovora. In je slednjič počilo, dvakrat. Številke so grozljive, a še vedno le približne, vsak dan se spreminjajo: skoraj 140 mrtvih, 4000 poškodovanih, četrt milijona brez doma. V mestu, ki je bilo že prej na kolenih. Bejrut že dolgo ni več tisto radoživo mesto, ki so ga imeli tako radi evropski in ameriški turisti: zaradi korupcije javni denar izginja v zasebne žepe, gospodarska kriza traja že leta. Visoka nezaposlenost, podivjana inflacija. Elektriko dobijo le po nekaj ur na dan, do pitne vode težko pridejo – kar je še posebej ironično v mestu, katerega ime pomeni »vodnjaki«. Država ne more več odplačevati nakopičenih dolgov. Ljudje že mesece protestirajo na ulicah, pa nič ne pomaga.

Rešitve ni na vidiku, zadnje upanje je tuja pomoč. A kdo jim bo pomagal, druge države imajo svoje težave? In sveti Jurij še vedno gleda proč. Morda bi morali za začetek zamenjati vsaj zavetnika.

Več v reviji Zarja Jana 32, 11.8.2020

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan