Ljudje

Pravljični razgledi in prijazni ljudje

Alenka Sivka
10. 8. 2020, 22.47
Posodobljeno: 10. 8. 2020, 23.01
Deli članek:

Z Majo sva prvič govorili, preden se je lotila celotne pohodniške poti okrog Julijcev, imenovane Juliana Trail, dolge 280 kilometrov. Sama. Z nahrbtnikom, s telefonom, ki ji je kazal pot, z nekaj malega hrane in veliko dobre volje. Slišali sva se še nekajkrat med potjo in tik pred koncem, kakšno urico, dobrih šest kilometrov pred koncem poti. Takrat je nastal najin zadnji pogovor, ko so bili njeni vtisi o prehojeni poti še čisto sveži.

Zarja Jana
To je bila pot res lepih razgledov, pot žvrgolenja ptic, pot vonja travniških cvetlic, pot prijaznih ljudi – ki so me ogovarjali v vseh naših vaseh. In čas za biti sama s sabo.

Tik pred koncem Juliane, kakšni so občutki?

Šest kilometrov pred koncem, ja. (smeh) Na zadnji etapi, od Trbiža do Kranjske Gore. Tako da sem bila danes tudi malo v Italiji, sicer pa ves čas v Sloveniji. Občutki pa nepopisno lepi. 

Skozi katere kraje ste šli?

Od Kranjske Gore, kjer je štart, skozi Mojstrano, Bled, Pokljuko, Bohinj, Podbrdo, Grahovo pri Bači, Most na Soči, Tolmin, Kobarid, Bovec, Log pod Mangartom, Trbiž (Italija) in nazaj v Kranjsko Goro. 

280 kilometrov po hribih in vzpetinah, gor in dol.

Na tej poti ne osvajaš vrhov, ampak nabiraš kilometre. Celotna pot se sicer dvigne za 9000 višinskih metrov in se za toliko tudi spusti, vendar je to daljinska pot, ki gre okrog Julijskih Alp. 

Kako se človek odloči za tako dolgo, mukotrpno hribolazenje, pešačenje ..., in to v enem kosu? Poznam jih kar nekaj, ki so se te poti lotili po koščkih, vsak vikend malo.

(smeh) Pa saj sploh ni bilo mukotrpno! Pot je tako razgibana in lepa, da nikoli ne veš, kaj lepega te čaka na naslednjem kilometru. Greš čez travnike in vidiš ogromno lepih cvetlic, greš skozi gozdove, ob slapovih, čisto divjih koritih rek, greš skozi vasi in mesta, se pogovarjaš z ljudmi. Vidiš lepe razglede, ki jih nikoli ne bi videl iz avta. Zelo redko se mi je pot vlekla, morda le na tistih odsekih, ki gredo po asfaltu. 

Vi ste si sami naredili 13 etap, sicer jih je več.

Ta pot šteje 16 etap. Jaz sem jih združila v 13 dni. Združila sem, na primer, drugo in tretjo etapo, in tako v enem dnevu naredila 40 kilometrov in tisoč metrov vzpona, in naslednji dan so bile moje noge zares težke. A mi je včasih težje na dopustu ležati in biti pri miru kot odkrivati nove stvari. In včasih je tako lepo biti sam; pomembno je znati biti sam s sabo. Ves čas smo v odnosih, poslovnih, zasebnih, družinskih ..., vedno se moraš nekomu prilagajati ali se morajo drugi prilagajati tebi, in včasih je dobro, če se lahko ukvarjaš samo s sabo in si ustvarjaš svoj ritem. Bolj preprosto je biti v dvoje ali v skupini, ker imaš vedno občutek, da se lahko na nekoga zaneseš, če pa si sam, se lahko zaneseš le nase. Nikomur ne moreš pojamrati. Samo sebi. Ko ti je najtežje in ko bi včasih najraje obrnil, se ti nariše sonce, pojavi se lep razgled – in vidiš, da je včasih v življenju vredno stopiti iz cone udobja. Ko sem danes že malo težko hodila, sem našla cel kup gozdnih jagod. In to je bila nagrada za to etapo. Da ti energijo za naprej. Res je vredno. Na poti začneš ceniti majhne stvari.

Več v reviji Zarja Jana št. 32, 11. 8. 2020

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost