Zgodbe

Kako nosijo starostnike na goro

Jelka Sežun
28. 7. 2020, 23.52
Posodobljeno: 29. 7. 2020, 00.29
Deli članek:

Kadar nevrologa Zvezdana Pirtoška sprašujejo o starizmu, diskriminaciji starejših, rad omenja film Balada o Narayami. Pravzaprav sta dva filma in roman, vsi z istim naslovom, govorijo pa o (domnevnem) starem običaju v nekaterih revnih delih Japonske, kjer so morali človeka, ko je dopolnil določeno starost, svojci odnesti na goro in tam pustiti, da umre. Običaju, za katerega se še vedno ne morejo zediniti, ali je zares obstajal, se reče ubasute, kar prevajajo kot »prepustitev stare ženske usodi«, lahko pa tudi ojasute, kar pomeni »prepustitev starša usodi«. Za tisto, kar so počeli pri nas med prvim valom koronavirusa, ko so starostnike zaprli v domove in jih prepustili negi premalo številnih in premalo usposobljenih negovalcev, prazne bolniške postelje pa hranili za … koga že?, za tisto bi tudi lahko rekli, da je država starostnike metaforično odnesla na goro. Ne vem, ali imajo Japonci izraz za to.

Zarja Jana
Starostnike spet zapirajo v domove, jim prepovedujejo izhode in obiske.

Takrat je bilo o tem veliko povedanega, a malo narejenega. In potem je prišel drugi val ali pa dolgi rep prvega, kakorkoli, korona znova pustoši po domovih za ostarele. Je tokrat kaj bolje? Smo se česa naučili?

Nismo, je prepričana predsednica Srebrne niti Biserka Marolt Meden: »To, kar se dogaja v domovih, kaže na neresen odnos do starejših v domovih. Nihče noče prevzeti odgovornosti, ker sta odgovorni dve ministrstvi. Po zaključku epidemije so ustanovili delovno skupino in ni nam znano, kaj so ugotovili, sklenili in kaj dobrega se obeta za starejše. 

Ministrstvo za zdravje ni kritično pogledalo na svoje ukrepanje/dogajanje med epidemijo in sprejelo ukrepov, ki bi preprečili neustrezno obravnavo bolnih v domovih starejših. Ponavlja se stara, skrajno neprimerna praksa: bolni/okuženi ne gredo takoj na drugo lokacijo, zapiranje starejših v domove, omejevanje obiskov in vztrajanje pri conah, ki jih ponekod ni mogoče urediti. In kam to pelje? V preveliko število umrlih v domovih starejših in v popolno izgorelost zaposlenih, ki ne dobijo pravočasno ustrezne pomoči. Kličejo nas celo direktorice domov, ki so nemočne, saj obljubljene pomoči s strani države ni. Pa jo zelo potrebujejo takoj!

Popolnoma neprimerna pa je praksa organiziranja obiskov v domovih, kjer ni okužbe niti v domu niti v okolici. Kljub navodilom NIJZ in MZ se obiski omejujejo na pol ure, nekje enkrat na teden, in to v vročih poletnih urah ... Torej nadaljevanje kratenja človekovih pravic stanovalcev, diskriminacija na področju zdravstvene oskrbe, starizem s strani odločevalcev oziroma države. Sramota za Slovenijo, ki naj bi bila socialna država!«

Kako ugrizniti nazaj. Medtem pa se je prvega junija, morda niste opazili, ker so o tem čisto premalo poročali, zgodilo nekaj pomembnega: starostniki so ugriznili nazaj. Tisti, ki jih ni nihče nič vprašal, čeprav je šlo zanje, za njihova življenja, tisti, ki so jih premetavali kot vreče krompirja z oddelka na oddelek, iz doma v hotel, so končno povzdignili glas. In rekli, dovolj je.  MI odločamo.

Natančneje, svet stanovalcev Doma dr. Jožeta Potrča v Poljčanah je sprejel sklep, s katerim je prepovedal »vpogled v naše zdravstvene kartoteke osebam, ki jih je ministrstvo za zdravje … imenovalo za koordinatorje za izvajanje zdravstvene dejavnosti«. Na kratko, tistim, ki so prihajali v DSO pregledovat kartoteke stanovalcev in na podlagi tega odločali, kdo si zasluži zdravljenje in kdo ne, so prepovedali vtikati nosove v njihove kartoteke.

Več v reviji Zarja Jana št. 30, 28. 7. 2020

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan