Zgodbe

Komarji so tokrat nedolžni

Simona Furlan
16. 7. 2020, 01.10
Posodobljeno: 16. 7. 2020, 01.17
Deli članek:

Epidemija koronavirusne bolezni covid-19 je sprožila vrsto vprašanj in raziskav, ki iščejo odgovore nanje. Strokovnjaki po svetu se mrzlično trudijo razumeti virus in ga obvladati. Pri tem se v marsičem ne strinjajo, saj je v zvezi z delovanjem koronavirusa, odzivom človeškega organizma in zdravljenjem še vedno veliko neznank, toda nekatere ugotovitve so vendarle že podkrepljene s toliko (resnimi) raziskavami, da jim kaže prisluhniti. Vsekakor bolj kot teorijam zarot, ki nenadzorovano krožijo po družbenih omrežjih, ali nevarnim neumnostim, ki jih trosijo celo nekateri neuravnovešeni politiki.

Zarja Jana
Kaj vemo novega o koronavirusu

Krvna skupina 0 odpornejša proti covidu-19?

Znanstveniki po svetu tekmujejo (in hvala bogu pri tem pogosto tudi sodelujejo), kdo bo odkril kaj novega v zvezi z boleznijo covid-19 in pripomogel, da bodo ukrepi proti njej lažji in uspešnejši. Ena od pomembnejših ugotovitev doslej je, da ima pri okužbi in tudi poteku bolezni pomembno vlogo očitno tudi človekova krvna skupina. Med prvimi so to začeli ugotavljati kitajski znanstveniki, njihove trditve s svojimi raziskavami pa že potrjujejo ameriški, norveški, iranski, nemški in tudi drugi raziskovalci.

Eno takšnih raziskav, o izsledkih katere so poročali v New England Journal of Medicine, so izvedli znanstveniki z univerz v nemškem Kielu in norveškem Oslu, ki jih je vodil dr. Andre Franke. Preučevali so vzorce krvi 1610 bolnikov s hudo obliko bolezni iz Italije in Španije ter primerjali njihov DNK s podatki 2205 zdravih krvodajalcev iz obeh držav. Ugotovili so, da naj bi bili ljudje s krvno skupino 0 kar 50-odstotno varnejši pred okužbo s koronavirusom oziroma zapleti zaradi njega kot ljudje s krvnimi skupinami A – ti naj bi bili v največji nevarnosti za okužbo – ter B in AB.

Podobno ugotavljajo tudi strokovnjaki ameriškega biotehnološkega podjetja 23andMe, rezultati njihovih dosedanjih raziskav kažejo, da je pri ljudeh s krvno skupino 0 za od 8 do 19 odstotkov manjša verjetnost za okužbo s koronavirusom v primerjavi z drugimi. Prav tako so tudi oni ugotovili, da so najbolj ogroženi tisti s krvno skupino A. Pri tem pa, tako kot njihovi  kolegi po svetu, opozarjajo, da bo za dokončne sklepe, vključno z odstotki, o povezanosti med krvno skupino in obolevnostjo za covidom-19 potrebnih še kar precej raziskav in preiskav, na podlagi katerih bodo natančneje razumeli gensko strukturo, ki povzroča te razlike. 

Komarji in klopi ne prenašajo koronavirusa

Komarji so od vseh živali na našem planetu za človeka najbolj smrtonosni. Leta 2018 je zaradi malarije, katere virus prenašajo, denimo umrlo 405.000 ljudi, zaradi vseh bolezni, ki jih še prenašajo ti mali zoprni brenčeči stvori, to so npr. rumena mrzlica, mrzlica denga in encefalitis, pa vsako leto skupno umre kar dober milijon ljudi.

Ko nas je doletel novi koronavirus, je bilo vprašanje, ali komarji prenašajo tudi tega, seveda kar na mestu, a odgovor je jasen: ne, komarji virusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen covid-19, ne prenašajo. To so uradno objavile tako Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) kot številne druge zdravstvene institucije na različnih koncih sveta. Da res ne bi bilo nobenega dvoma, so bile doslej v zvezi s tem opravljene številne znanstvene raziskave, eno takšnih je nedavno v sodelovanju z veterinarskim inštitutom Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie opravil italijanski inštitut za javno zdravje. Ugotovili so, da koronavirus, potem ko so z njim prek krvi ali hrane okužili komarje, ni imel sposobnosti nadaljnjega razmnoževanja in da ga komarji torej ne prenašajo na žrtve svojega pika. Ugotovitve veljajo tako za navadne kot tigraste komarje, ki so že opazen problem tudi pri nas, prav tako pa tudi za klope. »Da bi se to zgodilo, bi se morali virusi v prenašalcu razmnožiti, po naših podatkih pa tega niso sposobni,« so, denimo, zatrdili na Ameriški zvezi za nadzor nad komarji (AMCA, American Mosquito Control Association), z enako pomirjujočimi izjavami pa se je doslej oglasilo že tudi več slovenskih strokovnjakov. A ti hkrati opozarjajo, da lahko komarji in klopi tudi brez prenašanja koronavirusa povzročijo toliko težav, da se kaže v teh dneh res dobro zaščititi pred njimi.

Protibolečinske tablete pod drobnogledom

V poplavi nasprotujočih si ali celo zavajajočih informacij ob izbruhu covida-19 je tudi veliko zmede glede zdravil, ki naj bi potek bolezni bodisi slabšala bodisi lajšala. Tako se je že kmalu po začetku epidemije razvila goreča razprava o tem, po katerih zdravilih poseči za lajšanje bolečin in zbijanje povišane temperature: po nesteroidnih protivnetnih zdravilih z učinkovino ibuprofen (najdemo jih pod komercialnimi imeni Ibubel, Diverin, Dolirief, Brufen) ali zdravilih s paracetamolom (Lekadol, Daleron, Panadol, Coldrex). Ko je marca francoski minister za zdravje Olivier Véran na Twitterju sporočil, da jemanje protivnetnega ibuprofena morda poslabša potek okužbe z novim koronavirusom SARS-CoV-2, je zavladal precejšen preplah in sprožil vrsto raziskav, ki pa nazadnje niso potrdile povezave med ibuprofenom in poslabšanjem poteka bolezni covid-19 ali celo povečano smrtnostjo zaradi nje. Izsledke teh raziskav so objavili tako WHO kot Evropska agencija za zdravila (EMA) in britanski National Health Service (NHS), prav tako tudi Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke.

Več v reviji Zarja Jana št. 7, 14. 7. 2020

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan