Zgodbe

Pretirani ukrepi so lahko nevarni

/
25. 5. 2020, 22.54
Posodobljeno: 26. 5. 2020, 23.15
Deli članek:

Maske! Postale so vstopnice v javno življenje, kuponi nove koronavarnosti. Maske in razkužila vsepovsod. Vse skupaj se zdi že tako noro, da nihče nikomur ničesar več ne verjame. Masko gor, razkuži si roke pa bodi tiho. In preden nadaljujem, bi resnično želel jasno zapisati, da virus obstaja. Tako kot vse druge viruse je tudi tega naredila narava, ne prvič in ne zadnjič. Ni stvar premnogih teorij zarote. Že vsaj petdesetkrat je mutiral, pa to ne pomeni, da je nevarnejši.

Zarja Jana
Dr. Miha Avberšek o zaščitnih maskah in virusu

Za človeka predstavlja virus realno nevarnost in težavo, pa čeprav se vam to mogoče ne zdi. Naš največji problem je njegova nevidnost. In zanikanje virusa nam ne bo prav nič pomagalo. Treba se bo s težavo soočiti in se z njim naučiti spoštljivo živeti, tako kot to počnemo z vsemi drugimi virusi. Ne računajte preveč na cepiva in zdravila. Če kdaj bodo, bo do njih še dolga pot. Zato potrebujemo jasen načrt, ki bo temeljil na stroki in ne na političnih floskulah ter poceni nestrokovnih ocenah in napovedih. Še manj pa na skrivanju za množico besed, navodil, priporočil. Stvari so preprostejše, kot se nam zdi. Ljudje so razumnejši, kot bi si marsikdo želel priznati. Virus pa je vendarle še vedno – samo virus.

In glavne zastavonoše trenutnega stanja so seveda maske. Ključno vprašanje je: ali so maske za splošno populacijo sploh potrebne, primerne in nujne? Na to vprašanje je zelo težko odgovoriti, saj so si mnenja strokovnjakov po svetu popolnoma nasprotna. Je pa z odlokom Vlade Republike Slovenije nošenje obraznih mask na zaprtih javnih krajih še vedno obvezno (vsaj danes dopoldne, 21. 5. 2020, je to še veljalo, morda zvečer ne bo več). In kje je glavna težava? Da v paketu z masko pride tudi kup navodil, kako se jo varno uporablja. Ob neprimerni uporabi so maske lahko tudi nevarne. Ampak zakaj bi se obremenjevali, če se lahko temu preprosto izognete. Namreč, skladno s tem istim vladnim odlokom je za isti namen dovoljeno uporabljati tudi ruto ali šal.

Čakajte malo – za to, da si dam masko dol in nazaj gor, potrebujem štirikrat razkužilo, masko moram tudi menjavati na dve do tri ure? Lahko pa namesto tega uporabim ruto ali šal in bo vse O. K.? Pa kdo si je to izmislil? To nima nobenega smisla! Učinkovitost mask je nejasna, vprašljiva, potencialno nevarna, tako v zdravstvenem kot družbenem smislu. Zato so si tudi mnenja različnih držav in institucij tako različna. In to vedo tudi na NIJZ, v vladi, na vseh mogočih ministrstvih. Pa ne ukrepajo. Niti ne ukrepajo drugi. Vsi so samo tiho in skupaj tulijo v isti rog: maske, maske, maske ... Dejstvo je, da maske uporabljamo bolj ali manj kot previdnostni ukrep, saj veste, »za vsak primer«, saj »škoditi pa že ne morejo«. Pa ni čisto tako.

Ljudje z masko dihajo globlje. Nošenje mask za sabo potegne tudi negativne stvari. Na eni strani so to družboslovni pogledi, ki so na videz nepomembni. Na mojem portretu ob članku tako zaradi maske ne vidite mojega nasmeha, temveč si me kvečjemu predstavljate kot kakšnega zločinca. Za preživetje to ni ravno ključno, je pa pomembno, ker obraz iz nas naredi ljudi. Maske so tudi ogromen ekološki problem. Otroke leta in leta učimo, kako zmanjšati količino odpadkov, sedaj pa s tonami varnostne opreme skrbimo, da bomo vse nadoknadili in pustili zanamcem. To ni prav. In končno, nošenje mask ima tudi negativne mikrobiološke in zdravstvene posledice, povezane s širjenjem mikroorganizmov.

Pri maski je predvsem pomembno, da je pravilno nameščena. Preprosto – pokrivati mora nos in usta. Zaradi maske se izdihan zrak usmeri tudi proti očem (vsak z očali to ve). Prav tako se spremeni jakost glasu in s tem poslabša medsebojna komunikacija. Ljudje z masko dihajo globlje, v izdihanem zraku pa je veliko vlage, ki ustvarja idealne razmere, da na maski virusi in drugi povzročitelji preživijo dlje, bistveno dlje.

Več v reviji Zarja Jana št. 21, 26. 5. 2020

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!