Zgodbe

Ljudje naju vedno znova presenetijo

Katja Božič
25. 5. 2020, 22.00
Posodobljeno: 26. 5. 2020, 22.51
Deli članek:

Finca Henri Kuusisto in Ninna Yletyinen sta se decembra z avtodomom podala na pot okoli sveta. Zaradi mrzlih, mračnih finskih zim sta ta letni čas želela preživeti v toplem objemu Španije ali Portugalske. A po seriji naključij ju je epidemija presenetila v Sloveniji in odločila sta se ostati tu. Danes sta prepričana, da je bila to ena njunih najboljših odločitev. »Obiskala sva že več kot trideset držav, pa se tako dobro nisva počutila še nikjer. Slovenija ima posebno energijo,« pravita. Začasno bivališče sta našla pod sevniškim gradom, kjer sta si uredila tudi svojo gredico. Te dni že jesta svojo zelenjavo!

Andrej Križ
Ninna in Henri sta dve leti obnavljala avtodom, preden sta se podala v svet.

Ni ju bilo težko najti. Vojaško zeleni avtodom lahko opazi vsakdo, ki se te dni poda na sevniški grad. Za srečanje smo se domenili kar pri gradu, in preden sta prišla, smo malce poklepetali s prodajalko in vodnico v gradu ter oskrbnikom, ki sta dobro vedela za prišleka. Le kdo ne ve zanju, sta se nasmehnila. Mnogi z veseljem poklepetajo z mladima, prijaznima Fincema in jima pomagajo, če kaj potrebujeta. Zdi se, da so ju vzeli za svoja.

Življenje v garaži. Osemindvajsetletna Ninna in šestintridesetletni Henri sta se spoznala pred osmimi leti ter hitro ugotovila, da oba navdušujejo potovanja in odkrivanje drugih kultur. Vsaj enkrat na leto sta obiskala eno državo v Evropi. Vse pa sta prepotovala z avtom. Ko sta pred petimi leti polovico najhladnejšega dela leta preživela v Barceloni in se potem z avtom počasi vračala proti domu, sta se odločila, da bi to rada počela pogosteje. Oziroma, sta si dejala, zakaj se ne bi podala kar na pot okoli sveta? Njun cilj bi bil najlaže izvedljiv in sploh bi bilo najbolj praktično potovati z manjšim avtodomom, sta se odločila in jih začela preskušati, da bi videla, kakšen jima najbolj ustreza. Nazadnje sta pred dvema letoma s severa Finske pripeljala precej dotrajan in zarjavel, več kot trideset let star minibus, za katerega sta odštela 2.500 evrov. Čeprav so se mnogi spraševali, kaj bosta s takšno kripo, za katero bi bilo marsikomu težko odšteti tudi sto evrov, sta onadva natančno vedela, kaj si želita in kaj bosta storila. Že prej sta bila navajena skromnega življenja. Vse, česar nista potrebovala, sta sproti prodala in skušala živeti s čim manj stroški. Ko sta se lotila prenove minibusa v avtodom, sta zapustila najeto stanovanje in se preselila v garažo, ki sta jo najela za minibus, v njej pa sta si uredila tudi bivališče – s spalnico, kopalnico in mini kuhinjo. »Čim več denarja sva hotela prihraniti za potovanje,« je dejala Ninna, ki je delala kot tetovatorka v svojem salonu. Henri se je preživljal z gradbeništvom. Med prenovo vozila sta odstranila vse neuporabne dele, da je ostalo le še ogrodje. »Sosed je rekel, da sva nora, ko je videl, koliko dela bo potrebnega. Ampak midva sva natančno vedela, kakšen avtodom si želiva, da bova v njem svobodna.« Mnogokrat sta spremenila načrt, šele z dvajseto različico sta bila zadovoljna. Prostor je moral biti čim bolj praktičen, uporaben, vsak kotiček natančno izkoriščen, vse v notranjosti bivalnega prostora je moralo imeti svojo funkcijo. Za renovacijo sta uporabila devetdeset odstotkov recikliranega materiala – izolacije, železa, lesa ... Vse pohištvo je ročno izdelano. »Imava kopalnico, zofo, ki se raztegne v posteljo, malo kuhinjo, mizico, svoj kotiček pa ima tudi najin pes Reino. Vse, kar potrebujeva in imava, je v avtodomu, to je zdaj najina mini hišica.« Za svoj dom, v katerem je zdaj vse novo, sta porabila vsega skupaj 6.000 evrov. »Še nekaj podrobnosti je sicer treba obnoviti, ampak ker sva hotela še pred zimo zapustiti Finsko, bova za to poskrbela sproti,« je razložil Henri.

Več v reviji Zarja Jana 26.5.2020

Foto: Andrej Križ
Domačini so jima odstopili gredo, kjer gojita svojo zelenjavo.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!