Zgodbe

Zakaj hurikani z ženskimi imeni pobijejo več ljudi

Jure Aleksič
17. 3. 2020, 22.00
Deli članek:

Marsikaterega kolosa popularne znanosti smo že gostili na naših straneh, redkokaterega s takim ponosom. Ravno prejšnje poletje sem užil kar nekaj čudovitih uric, ko sem na svoji poletni jasici prebiral njegov še neprevedeni mladostniški dnevnik Primatovi memoari. V njem je popisal leta, ki jih je preživel kot skoraj polnopravni član tropa afriških babunov, zaradi njegove srčnosti in izjemne pisateljske žilice pa sem se vanj nič manj kot zaljubil. Prejšnji mesec smo po zaslugi založbe UMco dobili prevod njegove sveže knjige Obnašaj se!, ki je pravzaprav njegovo življenjsko delo – veličastna interdisciplinarna študija človeškega vedenja in umevanja. Za poseben privilegij sem si štel, da sem lahko duhu žlahtnega humanizma, ki preveva vsako njegovo zapisano besedo, posvetil tudi prvo vprašanje najinega pogovora.

Zarja Jana
Robert M. Sapolsky

Uh, kolikokrat sem se med branjem vaše čudovite knjige vprašal: Je kdorkoli sploh česarkoli kriv? Ob vseh bioloških vplivih na naše obnašanje, ki jih naštevate, se zdi, kot da je svobodna volja zgolj še ena pravljica.

Imenitno, prav res ste zadeli najosnovnejšo poanto knjige! In hkrati vprašanje, ki mu sam zadnje čase namenjam tako rekoč vso svojo pozornost. In bolj ko o tem razmišljam, bolj postajam prepričan, da ni nihče za nič kriv. In tudi nihče za nič prav posebej zaslužen. Še več: da je tako opevana človeška svobodna volja popolna iluzija.

Ježeš. Kako bova tako divjo trditev upravičila pred bralci?

To je seveda na tako omejenem prostoru nemogoče. Najučinkoviteje bi bilo, da gredo vsi nejeverni Tomaži za petindvajset let študirat biologijo. Potem bo v njih težko preživela trohica dvoma. Zgodba moderne znanosti je zgodba o odkrivanju bioloških vzrokov za vse človeško vedenje in ravnanje.

Problem je, da se večine teh vplivov sploh ne zavedamo. Morda lahko za ponazoritev omeniva sloviti eksperiment s skodelico čaja, ki je pokazal, da ljudje vrednotimo soljudi glede na temperaturo napitka, ki smo ga malo prej za nekaj sekund podržali v dlani. Če je bil napitek topel, smo do neznancev bolj odprti in jim nasploh bolj naklonjeni, kot če je bil hladen.

Sliši se bizarno, a je bil učinek z eksperimenti potrjen spet in spet. Morda celo še ljubša mi je serija poskusov, ki je pokazala, da postanemo ljudje politično bolj konservativni, če v sobi zaznamo neprijeten vonj. Ali pa tista, ki je pokazala, da neznancem lažje in hitreje damo službo, če sedimo na trdem in neudobnem stolu, kot če sedimo na mehkem in udobnem. Bolj ko se v take poskuse poglobiš, bolj noro vse skupaj postane. Zakaj bi vendar ljudje postali bolj odklonilni do homoseksualnih porok in pravice do splava samo zato, ker je v sobi moč zaznati, recimo, vonj po sesirjenem mleku? A v praksi se dejansko dogaja natanko to.

In tudi da postanemo ljudje bolj darežljivi v sobah, v katerih diši po sveže pečenih piškotkih.

O ja, tudi to. Kot je možno na človeška bitja zelo močno vplivati negativno, so obenem izjemno dojemljiva za pozitivno stimulacijo.

Dobro, a kako veliki so v resnici učinki, kot je učinek temperature čaja v naših rokah?

Imate prav, da spet ne tako veliki. Take poskuse je najbolje jemati kot nekakšne vice, ki nam na zabaven način razkrijejo marsikaj o delovanju našega notranjega ustroja. Tisti pravi biološki mehanizmi, ki v celoti kontrolirajo naše odraslo obnašanje, so drugje.

Kje?

Ključno je recimo, koliko stresnim hormonom je bil posameznik izpostavljen v maternici. Ali kolikšne travme je doživel kot najstnik. Ali kakšna je bila njegova raven testosterona in oksitocina na večer, preden je zagrešil kaznivo dejanje. Take reči nas usodno določajo. Kot rečeno, zdi se, da v celoti. In o tem skušam v zadnjem času prepričati ameriške porote na sojenjih za umore.

Res? Kako to?

To je postal zame kar neke vrste hobi. Porotnike skušam poučiti, kako delujejo človeški možgani. Kako hitro in kako resno se v mladosti poškodujejo in kako potem te poškodbe pilotirajo posameznikovo obnašanje. »Če bi vi doživeli natanko iste reči kot obtoženec,« jim na koncu položim na srce, »bi vas možgani pripravili do natanko istih debilnih nasilnih dejanj, do katerih so njegovi možgani pripravili njega.«

Več v reviji Zarja Jana št. 11, 17. 3. 2020

Zarja Jana
Robert M. Sapolsky: Obnašaj se

Estrada

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!