Ljudje

Mizarjevi hčerki

Urška Krišelj Grubar
17. 3. 2020, 22.00
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 23.37
Deli članek:

Nina in Manca. Kiparka in mizarka. Obe z diplomo. Nina umetniška vodja in tista, ki raje govori, ter Manca, šefica za mizarsko izvedbo, tista, ki je raje tiho. Čeprav so drevesa, ki jih ženski oblikujeta v večnost, slovenska, je ime Vulgaris Woodcut majčkeno provokativno in cilja na ljubitelje umetnosti za plankami, saj, kot sta prepričani (okusili sta na lastni koži), naš kos zemlje za po njuno oblikovane hruške, češnje in orehe še ni dozorel. Obiskali smo ju v Zgornjem Stranju pri Kamniku. Radoživi ženski z občutljivim, izčiščenim okusom za marsikaj, tudi za dobro vino.

Zarja Jana
...

Začetek nečesa lepega. Pred tremi leti si je Ninina mami zaželela nove kuhinje. Manca Kemperl iz Zgornjega Stranja pa je bila tista mizarka, ki ji je to željo uresničila. Hči Nina se je večkrat odpeljala s svojo psico, »mešano  srbsko«, kot še imenuje najdenko Frido, »pofirbcat«, kako nastaja mamina kuhinja, in se zaljubila v ustvarjalno vzdušje, ki ga je občutila v mizarski delavnici, kjer je kraljevala mizarka, sicer diplomirana inženirka lesarstva Manca.  »Diplomiran tišler« bi rekla Manca, ženska, ki zna žagati. Pa ne le to, ženska, ki čuti les kot svojo kožo. In se ga dotika s spoštovanjem, v katero je vtkano toliko zgodb, ki pa jih ne govori. Ona jih živi. In to je Nino, kiparko in sicer uveljavljeno vizualno umetnico, tako zelo prevzelo, da je želela to dušo, ki se z ničimer ni pustila omejiti, spoznati. »Manca je divji človek. Včasih imam občutek, da bi šla najraje živet v votlino, ker tako zelo težko prenaša izumetničenost. Je čista, neobrušena duša.« Nina kot da je v Zgornjem Stranju, v delavnici, kjer je nekoč mizaril Mančin oče Frenk in zdaj nosi ime Lesni atelje Vulgaris, našla čist izvir. 

Za vse izgubljene. Manca res ne govori veliko. Ona ustvarja. Ne melje in ne premleva idej, kot to veliko časa, se šali, počne Nina. »Ne potrebujem vedno novih in novih idej. Je, kar je.« Tudi stikov z ljudmi za svoj obstoj nujno ne potrebuje, ker dobro shaja sama s sabo, s svojo tišino, a se vseeno rada druži. Rada ima dobro vino in ljudi, ki so odvrgli maske. Tisto skrito v ljudeh, kar hoče ven, pa se nekje v človeku zatakne, zelo dobro zazna Nina. To je videti tudi v njunih skupnih umetninah, ki nosijo imena Poželenje, Lahko noč, draga, Oprostite, prosim, O volkovih na hrbtu ... Najpogostejši motiv na njunem pohištvu (ki je več kot to) je ženska dojka. Ducati dojk, ki tvorijo vzorce in pripovedujejo zgodbe. Navadno skrite, ki privro na plan, če ne prej, pa gotovo po nekaj kozarčkih vina. Zgodba, ki jo pripoveduje njun trenutno najaktualnejši kos pohištva, ki čaka na transport na milanski teden oblikovanja, pripoveduje prav o tem. Omarico sta poimenovali Za vse tiste, izgubljene. Manca in Nina za izdelavo enega takega unikatnega kosa pohištva, ki se bo prenašal iz roda v rod, porabita od enega do treh mesecev. A blagovna znamka Vulgaris woodcut ima neomejen rok trajanja. Je večna. »Pridi,« reče Manca in me odpelje na svoj teritorij. 

Več v reviji Zarja Jana št. 11, 17. 3. 2020

Estrada

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!