Zgodbe

Ni skrbi za primorski zarod

Alenka Sivka
3. 3. 2020, 22.00
Deli članek:

Kako lahko ena ognjevita ženska, ki se kot priseljenka in mamica na porodniškem dopustu boji, da bi ji bilo lahko kdaj malo dolgčas, zbere skupaj tudi do 90 mamic z vozički? Tako, da ji je ime Tanja Vidic Goršak. Tako, da ima ogromno energije, dobre volje in smisla za organizacijo ter posluha za težave mladih mamic. Kadar se zberejo na naši lepi Obali – pridejo iz Kopra, Izole, Hrvatinov, Ankarana ..., se pogovarjajo o pleničkah, podiranju kupčkov, dojenju, spanju, hranjenju, pa tudi o kakšnih intimnejših stvareh. Če se mamice takole veselo družijo, pravi postojnski porodničar dr. Aleksander Merlo, je nevarnosti za kakršnokoli depresijo dosti manj, in oborožene s podporo drugih mamic, tudi ne tečejo takoj k zdravniku.

Mateja J.Potočnik
"Mamice, ki se družijo, si izmenjavajo izkušnje, ne tečejo takoj k zdravniku", pravi dr. Merlo.


Vozičkanje na Obali. Tanja, urednica spletne strani radia Veseljak in nekoč njegova vsakodnevna voditeljica, nas je poklicala in povabila na Obalo, da si od blizu pogledamo, kako deluje in se zbira njihova FB-skupina Vozičkanje na obali. In smo šli. Lepemu vremenu naproti. No, resnici na ljubo je na Obali ostro pihalo, zato čisto vse mamice niso prišle na plano, sploh tiste, katerih otroci niso bili stoodstotnega zdravja. A prišlo je kar lepo število mamic z dvojčki, z dvojnim veseljem in z dvojnimi skrbmi torej. Čeprav se v pogovoru ni nobena pritoževala. Vse so prav vesele in zadovoljne, da imajo po dva. Ko smo se družile, pogovarjale in fotografirale, so zraven prišle še druge mamice z vozički, nekaj si jih je zapisalo ime skupine na Facebooku in se ji bodo gotovo pridružile.

Aplavzi in navdušenje. Kadar se mamice iz skupine Vozičkanje na Obali – no, poimenovale so se tudi Primorske zize – množično sprehodijo ob morju, jim ljudje celo ploskajo, češ, Slovenci očitno še ne bomo izumrli, kot nam napovedujejo najtemnejše evropske prognoze. Sprašujejo jih, ali jih lahko fotografirajo, in mamice jim dovolijo. Skupina obstaja dobro leto, takrat je namreč Tanja Vidic z možem prišla živet na Obalo, da bi njun prvorojenec živel na čistem zraku, na toplem, onadva pa bolj umirjeno življenje. »Sem zelo družabno bitje, na Obali pa nisem poznala nikogar in se mi je zdelo, da mi bo med porodniškim dopustom dolgčas. Moje prijateljice so bile vse v Ljubljani. Ker se Facebook uporablja za marsikaj, sem se odločila ustanoviti skupino za mamice na porodniški, saj verjetno nisem edina, ki bom doma, očka pa v službi. Najprej se je prijavila ena, nato dve, tri, štiri. Na prvem srečanju nas je bilo šest, potem deset, kasneje že dvajset ... Same luštne punce, vse smo imele enake probleme – z dojenjem, s spanjem, hranjenjem, vse smo bile v istem zosu, po domače povedano. Zdi se mi pomembno videti, da imajo težave tudi druge, ne samo ti, da je tudi drugim mamicam kdaj dolgčas, da jih skrbi, so neprespane ... Materinstvo ni ena sama sreča, ampak je tudi kaj drugega. Navzven se vse mamice trudijo kazati, da je vse popolno, a v resnici dostikrat ni tako. Zato je pomembno, da se pogovarjamo tudi o teh plateh materinstva.

Več v reviji Zarja Jana št. 9, 3. 3. 2020

Estrada

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!