Zgodbe

Pogovoriti se moramo o Klemnu

Jelka Sežun
25. 2. 2020, 22.00
Deli članek:

Novi film režiserja in scenarista Martina Turka Ne pozabi dihati nikakor noče krotko v predalček. Kar malce se izmika žanrski opredelitvi, ponekod je opisan kot drama, spet drugje kot mladinski, ampak v resnici je to tista srečna mešanica, ki se mladim ne bo zdela preodrasla in odraslim ne preotročja, to je tiste vrste film, ki ga lahko gledajo različne generacije in v njem najdejo različne plasti, različne stvari. Režiser pravi, da je to film o odraščanju, malo drugačen, kot smo jih vajeni – lahko pa preprosto rečemo, da je to film o trganju vezi. Kar je seveda neizbežni del odraščanja.

šimen zupančič
...

Zgodba se dogaja v majhnem slovenskem kraju – film so večinoma posneli v Metliki –, kjer z mamo samohranilko odraščata osemnajstletni Peter (Tine Ugrin) in tri leta mlajši Klemen (Matija Valant). Očeta nikoli ne omenijo in zdi se, da je to vlogo v veliki meri prevzel starejši brat, na katerega je petnajstletnik zelo navezan. In potem, bum!, udari katastrofa: Peter si najde punco. Nenadoma nima več toliko časa in potrpljenja, da bi se kot doslej družil z bratcem, ta pa nikakor ne namerava kar mirno gledati, kako mu je neka ženska speljala brata. Klemen se izgubljanju brata in bolečemu trganju vezi upre z vsemi sredstvi.

Ujeti trenutek: »Že dolgo sem si želel delati film o odraščanju. Zdelo se mi je – glede na to, da sem delal različne filme z različnimi temami, dosti sem se ukvarjal predvsem z otroki in odraslimi –, da mi manjka ta srednji del. Teme odraščanja in najstništva sem se že dotikal v kratkem filmu, zdaj pa se mi je zdelo, da grem lahko na celovečerni film. Delno je nastal iz avtobiografskih vsebin. Začetna ideja je bil odnos, ki sem ga imel s svojim bratom, ki je štiri leta starejši od mene. Ko sem imel petnajst let, je spoznal prvo punco. Bil sem jezen, ker sem ga začel izgubljati, in to še v trenutku, ko sva bila zelo navezana – skupaj sva hodila na koncerte, imela sva podobne interese – in se mi je zdelo, da se takrat, ko moraš nekoga pustiti, da odide, zaveš svojega odraščanja in tega, da gredo stvari naprej in se spreminjajo. Ta trenutek sem hotel ujeti.

To je bila začetna točka, potem sem zgradil zgodbo, ki ni povsem enaka moji, nekaj avtobiografskega pa je ostalo. Želel sem narediti film, ki ni 'klasičen', tak, kot razumemo mladinsko-otroški film, temveč takega z bolj odraslim pristopom, da poskušamo malo vzgajati mlajšo publiko, da obstaja tudi drugačen pristop, ki ima svoj ritem, ki ima drugačen tip naracije, ki ni tisto, kar so navajeni z YouTuba, s hitrimi rezi,« pravi zamejski Slovenec Turk, ki je odraščal v Trstu.

Njegova temna plat: Tole se je meni zdelo posebno pri tem filmu, Klemen ni tipično sladko zmedeno bitje, kakršnih smo vajeni iz filmov o odraščanju – nekatere stvari, ki jih naredi, so zares grde. Pač, mladi Klemen milega obraza definitivno ima svojo temno plat. In prav tu se je pokazalo, kako različno so stvari sprejemali starejši in mlajši gledalci na testnih projekcijah: »Zdelo se mi je pomembno, da opišem lik – izhajam iz svojih izkušenj –, ki ima petnajst let in se mu dogaja ogromno stvari, nad katerimi nima nadzora. Nekatere stvari, ki jih takrat počneš, so tudi nelogične, ne razmišljaš o posledicah. Posledice pa so, za svoje napake plačaš. Hotel sem napisati kompleksen lik, ki je odraščal brez očeta, vse je prevzel brat. Strah ga je, ne razume svojih čustev, ne ve, ali mu je neka punca všeč ali ne … In prav na projekciji s 13-, 14-, 15-letniki sem videl, da navijajo zanj, da so bili na njegovi strani. Niso ga sovražili, razumeli so njegove težave, in všeč mi je bilo, da jim je vse jasno. Hecno pa je, kako so na testnih projekcijah nekateri odrasli sprejemali Sonjo (dekle starejšega brata, op. p.) in kako so jo mlajši. Mlajši so jo precej zasovražili, zelo so bili na strani mlajšega brata, odrasli pa so bolj razumeli, kako je Klemen kompleksen in po svoje temačen. Mlajši so pa ves čas navijali zanj.«

Več v reviji Zarja Jana št. 8, 25.2.2020

Estrada

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!