Mnenja

Gospod z lopato

Majda Juvan
25. 2. 2020, 22.00
Deli članek:

Revija Zarja
Majda Juvan

Zaradi takih, kot sedijo v 2tdk, Državni revizijski komisiji, podjetju Marko Mark Nival, božičev, červekov … imamo državljani občutek, da smo v tej Sloveniji samo zato, da oni in še mnogi drugi izvoljeni lepo živijo. Oni dokazujejo, da se laž in goljufija izplačata. Medtem ko snažilke izgubljajo službe, ker jim delodajalci s pomočjo sodobne sledilne tehnologije lahko dokažejo, da niso spraznile koša za smeti, zgoraj izvoljeni – tako ali drugače – ostajajo. In za nič ne odgovarjajo.   

Dolgo sem upala, a vsaka taka zgodba me utrjuje v prepričanju, da kaj takega brez globokih žepov preprosto ni mogoče. Ali pa so vsi ti kadri osebnostne in moralne pokveke, ki se z vstopom v krog izbrancev vnaprej odrečejo vsemu človeškemu. Poštenosti, pokončnosti, načelnosti, strokovnosti?!

Pa saj se imajo kje učiti. Vse omenjeno lahko mirno pripišemo tudi tem, ki se zdaj grebejo za novo koalicijo. Janša se upravičeno smeji. Želodec se mi obrača, če samo pomislim, da so med temi tudi tisti, ki sem jih volila.

A na srečo le ni vse tako zelo grdo. Zgodbo o reševanju fantiča, ki ga je prisebna turistka rešila pred padcem s krvavške sedežnice, poznate. Tudi to, da so se na tleh prisebni smučarji in upravljavci hitro organizirali, veste. Ja, in poskrbeli, da je zgodba hitro prišla v medije. Dobre zgodne je lepo brati.

V časih, ko se vedno bolj zapiramo sami vase in za svoje okope, so takšne zgodne redkost. A ni res, da jih ni. Niso vse tako usodne in slikovite kot tista s Krvavca, a čisto običajna, prav nič filmska pomoč sočloveku le še ni povsem zapustila naših krajev. Povedala vam bom, kaj se je meni pripetilo.

Živim v vasi, kjer zaradi kanalizacije, vode, plina, optike že eno leto občasno prekopavajo edino vaško cesto. Vaščani se pač prilagajamo.

In tako sem pred dnevi – pametna kot sem – zapeljala na povsem razmočen »rezervni« kolovoz. In na polno nasedla. Avto se ni premaknil niti naprej niti nazaj. Nič, na kar sem se spomnila, ni delovalo. Ne veje pod kolesi, ne deska, ki je tam blizu ostala od kdo ve kdaj … nič. In kaj zdaj? AMZS me tam na polju že ne bo pobirala, mojega, ki bi me ob glasnem naštevanju vseh mojih starih in bodočih grehov morda celo lahko izvlekel, ni bilo doma …

Več v reviji Zarja Jana št. 8, 25. 2. 2020

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!