Zgodbe

Sreča ne obstaja, obstajajo samo srečni ljudje

Žana Kapetanović
18. 11. 2019, 22.00
Deli članek:

PODNASLOV: Ljudje se ženejo za cilji, ki jih ne osrečujejo Na družbenih omrežjih nam kažejo prizore sreče vseh in povsod. Trava je drugje bolj zelena, nebo je bolj modro, drugi so boljši in uspešnejši, bolj nasmejani in lepši, bolj ljubijo … Mnogi ljudje se doživljajo kot poraženci v večnem iskanju sreče. In kaj je sreča? Stanje duha, ki ga je moč najti le v sebi? Je občutek sreče povezan z izpolnjevanjem želja, nekaj, za kar se moramo nenehno boriti v zunanjem svetu? »Moram vas razočarati. Sreča ne obstaja,« mi že takoj na začetku pogovora pojasni psihiater Željko Ćurić.

Zarja Jana
.

»Neskončno lepo bi bilo, če bi se nam vsakič, ko dosežemo pomemben cilj, po žilah razlil obilen in dolgotrajen odmerek dopamina, ki je živčni prenašalec ugodja – a žal ni tako. Sreča je (zgolj) občutek zadovoljstva, občutki pa so kratkotrajna, hipna in zelo intenzivna čustvena stanja,« pove dr. Željko Ćurić, zdravnik, psihiater, komunikolog, predavatelj in soustanovitelj podjetja O. K. Consulting. »Obstajajo duševni standardi. Za človeka naj bi bilo dobro, da bi bil srečen sedemkrat na dan. Ne zgolj zadovoljen, sedemkrat bi moral občutiti srečo. Sreča je zelo močan občutek. Da smo si na jasnem: ne obstajata majhna in velika sreča, ker je sreča trenutek. Pet sekund sreče je ogromno! Na koncertu, ki vas je navdušil, kljub vsemu niste bili srečni dve uri, verjetno pa ste nekajkrat doživeli tisti kratek, a zelo močan občutek sreče.«

Sreča je kratkoživa. Torej nima smisla govoriti, da bomo srečni, ko bomo odplačali posojilo ali ko bomo dobili zadetek na loteriji? Ljudje preveč časa vztrajamo pri tem, da razmišljamo o prihodnosti, denimo, srečni bomo, ko bomo naredili to ali ono, ko bomo kaj dobili, ko si bomo kaj prislužili. »Sreča ni nekaj trajnega. Sreča pride za nekaj sekund – ne nekaj minut ali ur – po določenem ravnanju. Ko tisto, kar si želimo, končno dobimo, doživimo zgolj bežen užitek,« pojasni sogovornik.

Pri živalih je zelo preprosto – hrana in spolnost sprožita ugodje, to pa je spodbuda za poznejša prizadevanja pri iskanju hrane in spolnosti. Pri ljudeh se stvari zakomplicirajo, ker obstaja veliko ciljev in virov ugodja. Loterijskega srečneža opije drugačnost v primerjavi z njegovim prejšnjih življenjem, nova navidezna resničnost, ki si jo ustvari z denarjem, a že po nekaj mesecih ta kontrast zbledi, novo stanje pa postane samoumevno, tako da zanj ni več poti navzgor. Enako je s poplačilom posojila. Ljudje trdo delajo in na koncu pričakujejo evforijo. »Trenutek, ko dosežemo cilj, ni nič bolj vznemirljiv kot olajšanje, ko po koncu dolgega pohoda s hrbta snamemo težak nahrbtnik,« piše Jonathan Haidt v knjigi Hipoteza o sreči.

Več v reviji Zarja Jana št. 47, 19. 11. 2019

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!