Zgodbe

Kdor ne gradi, ni Sloven'c?

Sanja Lončar
18. 11. 2019, 22.00
Deli članek:

Je lastna hiša res prva značilnost Slovenca? Dobro se ujema z drugimi karakternimi lastnostmi naroda, kot so pridnost, varčnost … in nezaupljivost.

Shuttestock
Kako bo upokojenec s 500 evri pokojnine živel sam v lastni hiši?

Mogoče je to zaradi preteklosti, ki jo še hranimo v genskem spominu, ko so mnogi kot tlačani živeli v nemogočih razmerah in se je desetčlanska družina stiskala v eni sobi, otroci pa spali v predalih pohištva (nepredstavljivo!). Zagotovo so svoje prispevali tudi Titovi krediti in socialistični delovnik, ko je vsak lahko popoldne imel še en »šiht« na lastni bajti. Na koncu pa je piko na i dala tudi možnost hitrega odkupa družbene imovine. Rezultat tega je prvo mesto v Evropi, ki ga zasedamo, ko gre za število lastnikov hiš.

Če verjamete ali ne, Slovenci smo rekorderji v številu samostojnih hiš. Kot ugotavlja evropski statistični urad Eurostat, imamo med državami Evropske unije prav v Sloveniji največji delež ljudi, ki živijo v samostojnih hišah. Takih je kar 69 odstotkov. Na ravni celotne EU je odstotek za polovico manjši, saj v samostojnih hišah živi le 34 odstotkov ljudi. 42 odstotkov prebivalcev Evropske unije živi v stanovanjih, 23 odstotkov pa v vrstnih hišah. Da želja po lastni hiši očitno ni v sorazmerju s standardom, priča tudi presenetljiv podatek, da ima lastno hišo le pet odstotkov Švicarjev.

Vse kaže, da želja po lastni hiši prej izhaja iz strahu pred negotovostjo. Zanimivo je, da je lastnikov hiš največ v najmanj premožnih državah. Visok delež prebivalstva v samostojnih hišah imata še Madžarska (68 odstotkov) in Romunija (61 odstotkov).

Nasprotno v Latviji, Estoniji in Španiji skoraj dve tretjini ljudi živita v stanovanjih. Prav tako v stanovanjih živi več kot polovica Litovcev, Grkov, Čehov, Nemcev in Italijanov, še ugotavlja evropski statistični urad Eurostat.

Kakšna pa je povprečna slovenska hiša? Predvsem predimenzionirana, energijsko potratna, narejena kot »turška nadaljevanka« (gradnja, ki se nikoli ne konča, polna dozidav, prizidkov, nadzidav), nefunkcionalna in tržno vredna veliko manj, kot si lastniki zamišljajo, ker ji pripisujejo še ves znoj, kri in solze, ki so jih prelili, ko so jo gradili.

V več kot tretjini teh hiš danes živi le ena oseba! To težave dodatno zaostri, ker se iz leta v leto hiše in njihovi prebivalci starajo, zmanjkuje pa denarja za njihovo vzdrževanje. Zato bomo kmalu verjetno rekorderji tudi po številu lačnih in premraženih lastnikov velikih nepremičnin.

Več v reviji Zarja Jana št. 47, 19. 11. 2019

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!