Nasveti

Kam po zlomu kolka?

Neva železnik
18. 11. 2019, 22.00
Posodobljeno: 19. 11. 2019, 17.01
Deli članek:

Vzemimo za primer gospo, ki ima 80 let. Doma ji je spodrsnilo, padla je in si zlomila kolk. Je vdova in ima dve hčeri, ena živi in dela v Italiji, druga je iz domačega kraja, a je vsak dan v službi vsaj do petih popoldne, pa še svojo družino ima. Kdo naj bi torej poskrbel za gospo na berglah, ki ima za nameček stanovanje v tretjem nadstropju? Pomoč na domu namreč v Sloveniji še ni sistemsko urejena, v domu starejših ni niti enega prostega mesta … Zato je imela veliko srečo, da jo je zdravnik napotil v Bolnišnico Sežana, tam so ji z rehabilitacijo pomagali do ponovne samostojnosti.

Shuttestock
...

 »Naša bolnišnica je namenjena bolnikom, ki so uspešno končali zdravljenje. Njihovo zdravstveno stanje je stabilno, vendar še vedno niso sposobni za samostojno bivanje doma ali za odhod v dom starejših občanov,« pove mag. Silvana Šonc, univ. dipl. soc. delavka, sicer pa direktorica, ki od leta 1998 vodi to bolnišnico, v kateri je 127 postelj.

Čim prej na noge. V tej bolnišnici skrbijo predvsem za to, da lahko bolniki čim prej spet sami skrbijo zase. »Največ je starejših, kar ni čudno, saj se počasi stara zelo številna generacija baby boom. Imamo pa tudi mlajše bolnike.«

Včasih so v tej bolnišnici zdravili predvsem pljučne bolezni in tuberkulozo. Ker so te bolezni postajale čedalje redkejše, je bolnišnici Sežana grozilo zaprtje. »Tega pa nisem hotela, saj bi več kot 90 družin zapadlo v finančno stisko ob izgubi dela.« Zato jo je začela naša sogovornica z ekipo počasi in temeljito obnavljati ter ji sočasno dajati novo vsebino. To je bilo podaljšanje bolnišničnega zdravljenja pri starostnikih in geriatrična rehabilitacija. »Nadaljevali pa smo tudi s pulmološko dejavnostjo in rehabilitacijo kroničnih pljučnih bolnikov v posebnih klimatskih pogojih. Pri nas imamo tudi mini oddelek za dializo, da našim bolnikom ni treba trikrat na teden na čiščenje krvi v Ljubljano, Novo Gorico ali Izolo.« Imajo tudi nekaj specialističnih zunajbolnišničnih zdravstvenih dejavnosti, na primer pulmologijo, kardiologijo, internistiko, nefrologijo, gastroenterologijo, dermatologijo, nevrologijo, psihiatrijo ter urologijo. Pri njih lahko opravite tudi ultrazvok in rentgen. Negovalna bolnica pa opravlja dejavnost zdravstvene nege bolnikov, pri katerih je akutno zdravljenje bolezni ali poškodbe, zaradi katere so bili sprejeti v bolnišnico, končano. Zaradi slabšega splošnega zdravstvenega stanja potrebujejo še zdravstveno nego, ki je preveč zapletena, da bi jo lahko zagotovili v domači oskrbi ali socialnem zavodu.

Prezasedeni. Za bolnike v tej bolnišnici, ki je opremljena po najnovejših standardih, s sodobnimi bolniškimi posteljami, z najnovejšimi pripomočki za fizioterapijo, delovno terapijo in rehabilitacijo, skrbi multidisciplinarni tim fizioterapevtov in delovnih terapevtov, zdravnikov in medicinskih sester. Pred vsako zdravniško sobo imajo v predsobi na steni ekran, kjer sproti elektronsko beležijo, kaj se je z bolnikom čez dan dogajalo. »Vsi podatki se zbirajo v centralnem sistemu, tako da zdravstveno osebje ve, kako kdo napreduje.« Povprečno se po 46 dneh kar okoli 65 odstotkov starejših vrne v domače okolje, 25 odstotkov jih dobi prostor v enem od domov starejših, preostale pa morajo vzeti v oskrbo svojci. »Na srečo imamo zaposleno tudi socialno delavko, ki se po najboljših močeh trudi bolnim in njihovim svojcem najti pot iz stiske.«

Žal bi morala država že davno sprejeti zakon od dolgotrajni oskrbi, ki bi sistemsko uredil pomoč na domu. Pa tudi domove starejših bi morali graditi, saj ta hip nujno potrebuje namestitev v dom kar 8000 ljudi. Tudi potreb po podaljšanju bolnišničnega zdravljenja v negovalnih bolnišnicah je vse več. 

Več v reviji Zarja Jana št. 47, 19. 11. 2019

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno