Zgodbe

Moja bitka z mišmi

Milka Krapež
18. 9. 2019, 10.05
Deli članek:

O selitvah nisem imela pojma. Šele po nekaj desetletjih bivanja v istem domu sem prvič spoznala »radosti« praznjenja omar, pakiranja in večnega iskanja, kam sem v novih prostorih kaj spravila. A to je bila za moje živce malenkost v primerjavi z odkritjem, da so se v prtljažniku mojega avta naselile miši. Ne samo to, izbrale so si ga za svojo porodnišnico!

Zarja Jana
Hišna miš prenaša potencialno usodne proti antibiotikom odporne bolezni, s katerimi se lahko okužijo ljudje, opozarjajo znanstveniki

Tekst: Milka Krapež

V avtu sem teden ali dva prevažala oblačila in hišni tekstil, v kartonski škatli so bili originalno spravljeni pohodniški čevlji. Čakala sem na pohištvo in ta čas so izrabile miši. Le kdo bi pomislil na kaj takega? Ko sem dobila omaro, sem se zakopala v prtljažnik in skoraj bi me kap, ko sem na sredini zagledala kolobar na milimetre razgrizenega blaga. Posvetilo se mi je, da vidim mišje gnezdo, sestavljeno iz mojega kašmirskega plašča v prafaktorjih, pa še velike rdeče kopalne brisače, prevleke za posteljno odejo in blazino. Plašč je imel na eni strani velikansko luknjo. Bil je samo še za v smeti, enako je veljalo tudi za posteljnino in brisače.

Mišje gnezdo v čevlju. Počasi in skrajno pazljivo sem praznila prtljažnik, vendar o živih miših ni bilo niti sledu. So bile pa posledice njihovega dela: obgrizen debel flis na dnu prtljažnika, enako plastični ročaj dežnika. Moja jeza proti živalim, ki jim sicer nočem nič slabega, je naraščala. Kašmirskega plašča jim nikakor nisem mogla odpustiti, sodu pa je izbila dno obglodana ročica ročne zavore! Pihajoč od jeze sem poklicala svojega mačka Frica. Radovedno je pokukal izza vogala (tedaj se je ukvarjal s spoznavanjem nove okolice in je za začetek premlatil tri sosedove mačke, kar ni ravno dobro vplivalo na začetek medsosedskih odnosov) in prišel bliže. Ker ni kazalo, da bo skočil v prtljažnik, sem ga pograbila in postavila vanj ter si mislila, zdaj boste pa videle vraga ... Iz prtljažnika sem potegnila še škatlo s pohodniškimi čevlji – Fric je še vedno le gledal, kaj se dogaja – jo odprla in iz enega od čevljev je skočila miš. Bila je zelo hitra, vendar precej debela, torej se je pripravljala na kotitev. A Fric je skočil iz prtljažnika in mirno odšel po svojih opravkih! Nekako v smislu, z mišmi se pa kar sama ubadaj! Tudi v čevlju sem našla drobno sesekljan papir in nekaj blaga avtomobilskih preprog. Zanesljivi forenzični dokazi, da se je miš pripravljala skotiti potomstvo tudi v čevlju.

Kotijo tudi desetkrat na leto. Ko maček odpove, se lotiš preiskovanja na spletu. Nasvet s foruma: najučinkoviteje se boste znebili miši s pomočjo mačka. Ja, samo ne mojega, vajenega hrane iz vrečk. Miš je zanj nekaj takega kot zame nilski konj. 

Več v reviji Zarja Jana št. 38, 17. 9. 2019 

Estrada

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!