Zgodbe

Mucka na poti okrog sveta

Simona Furlan
21. 8. 2019, 07.06
Deli članek:

Večino stvari, objavljenih na družbenih omrežjih, bi zlahka pogrešili. Tu in tam pa se vendarle najde kaj, kar vam preprosto polepša življenje. Takšna je denimo zgodba Nale in Deana. Na spletu jo najdete pod 1bike1world.

Instagram
...

Škot Dean Nicholson je lani septembra pri 31 letih pustil dolgočasno službo varilca, sedel na kolo in rekel, da gre na pot okrog sveta. Iz domačega Dunbarja je odkolesaril do Newcastla v Angliji, se vkrcal na trajekt do Amsterdama in od tam nadaljeval pot po Evropi. Belgija, Švica, Italija, od tam z ladjo na Hrvaško, pa naprej v Bosno in Črno goro. In tam nekje na meji med obema državama je v Deanovo dotlej zgolj povprečno zanimivo zgodbo vstopila mucka Nala.

Njeno milo mijavkanje je zaslišal, ko je kolesaril po pustem, nenaseljenem območju v bližini meje. Bilo je očitno, da je mlado živalco, ki je iskala Deanovo pozornost, tam nekdo pustil namenoma. Bila je videti dokaj zdrava, vendar vidno sestradana, in Dean se je odločil, da jo nahrani, nato pa nadaljuje pot. Brez nje, seveda. Nala, kot jo je  poimenoval pozneje, pa je imela drugačne načrte. Hodila je za njim, mijavkala in mu dala jasno vedeti, da brez nje ne gre nikamor. Povsem ga je očarala, pa tudi srce mu ni dalo, da bi jo pustil samo in zapuščeno v tisti neprijazni divjini. 

Nala se je nenavadno hitro, sploh za muco, privadila na potovanje na kolesu. Dean jo je najprej peljal k veterinarju, potem ji je v prtljagi uredil poseben prostor, v katerem  mucka med potjo mirno spi ali se razgleduje po okolici, pogosto, sploh kadar kolesarita po bolj neutrjenih in luknjastih cestah, pa spleza kar na Deanova ramena.

Nala ima zdaj tudi svoj potni list, tako da na mejah nimata težav, skupaj sta prepotovala že Črno goro, Albanijo, Grčijo, zdaj sta v Turčiji. Dean o nevšečnostih na poti, brez katerih skoraj zagotovo vendarle ne gre, večinoma ne poroča, njegovi zapisi in fotografije pripovedujejo predvsem o prijetnih stvareh, o lepih krajih, prijaznih in dobrih ljudeh, o pomoči drugim živalim ...

Instagram
...

Potem ko ju je kmalu na začetku skupne poti ujela huda nevihta in je premočena mucka zbolela, sta tri tedne preživela v nekem hostlu, da si je opomogla. Odtlej so vsi Deanovi načrti, poti, prenočišča in dogodivščine podrejeni Nali in njenemu počutju, ona mu vrača z za mačko nenavadno potovalno potrpežljivostjo – med drugim se sploh ne boji vode – in značajem, s katerim očara večino ljudi, ki jih srečujeta na svoji poti. Sledilci Deana in Nale na družbenih omrežjih so nad njima preprosto očarani, številni tudi z veseljem prispevajo denar v fond, ki jima sploh omogoča nadaljevanje njunega nenavadnega potovanja, o katerem so doslej že poročali različni mediji, med drugim celo Washington Post.

Več v reviji Zarja/Jana št. 34, 20. 8. 2019.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno