Mnenja

Moja pravica je edina resnica

Majda Juvan
21. 8. 2019, 07.22
Deli članek:

Egoizem vse bolj najeda zavedanje, da bomo preživeli le, če bomo pametno sobivali. V družini, lokalni skupnosti, državi, v svetu.

Splet
Majda Juvan

Sobivanje? A dajte no! Bogati upajo, da bodo na račun revnih še bolj obogateli, tisti z vodo in preobilico hrane verjamemo, da se nam žeja in lakota ne bosta zgodili, oni z jedrskim orožjem, da nanje ne bo padlo, johnsoni in trumpi se veselijo, da načelo skregaj in vladaj dobro deluje, šarci in njim podobni pa zato, ker vodenje države, ki se izkazuje v reku »kaj imam jaz tu misliti«, podpira vedno več volivcev.

Sobivanje ni preprosto. Počitnice. Bivanje na prostem. Ena družini z otrokom, druga s psom. Kdo ima v peklensko vročem popoldnevu pravico do počitka v senci? Pes ali otrok? Verjemite, da je danes tudi to dilema. Takšni smo.

Na drugo so opozorili vegani v enem od koprskih marketov. Opozarjali so na trpljenje živali. Imeli so prelepljena usta. Morda zato, da o tem, kako bi bilo, če bi se vsi odrekli mesu, ne bi bilo TREBA preveč govoriti. Tisti, ki živimo v bogatih deželah, bi preživeli. Oni v nerazvitih ne. Poleg tega pa morate za to, da nadomestite kalorije enega kilograma govedine, pojesti 6,7 kilograma brokolija. Za to, da ta zraste, pa porabite 43 odstotkov več energije, 16 odstotkov več vode in za 11 odstotkov povečate emisije. Skratka, okoljsko gledano, prišli bi z dežja pod kap. O tem, da živali, ki jih ne bi več jedli, ne bi kar izumrle, pa so tudi že napisane mnoge študije.

A tudi za te razprave velja: mi imamo prav, vi, hudobci krvoločni, pa boste uničili planet.

Med ljudmi, ki ne jedo mesa, je gotovo veliko zagovornikov zveri v Sloveniji. Debata o tem, kdo koga ogroža, pa neskončna. Število medvedov se je v nekaj letih v Sloveniji podvojilo, volkovi so zaščiteni. Izredni odstrel lahko odobri le pristojno ministrstvo. In ga je. A kaj ko je pri nas tako preprosto izpodbiti vsakršno strokovno odločitev. Z argumentom, da ni strokovna. Od daleč in arbitrarno. Mi vemo! Ni čudno, da postajajo tudi kmetje nerazsodni. Zveri imajo na pragu, oni iz Ljubljani niti v živalski vrt ne gredo, ker tam živali trpijo. In spet trčijo naše in vaše pravice. In ja, samo naše so prave.

In potem smeti. Dokler so v mojem zabojniku, so moja pravica, dolžnost nekoga drugega pa je, da mi jih spravi izpred nosa in oči. Kamorkoli, samo da je daleč stran.

Vrhničani slavijo. Kemis mora rušiti zgrajeno. Seveda ne bodo rušili, itak da ne. Ne nazadnje so gradili na očeh vseh inšpekcij in upravnih organov. Pa so bili vsi tiho. V Zasavju besnijo, ker je njihovo podjetje odkupilo ljubljanski pepel. Imajo že svojega dovolj, so sporočili. In za piko na i zdaj niti Madžari nočejo več našega čistilniškega blata. Ne razumejo, da smo Slovenci čisti ljudje. Mi smeti ne maramo. Fej in fuj.

Pri smeteh naš egoizem seže do neba.

Pa vendar. Zakaj sploh imamo uradnike, ministre, predsednike? A jih ne plačujemo za to, da bi vodili državo, urejali naše skupne zadeve? In, če smo pri smeteh, a oni sploh vedo, koliko jih ustvarimo in kam v resnici z njimi? Če bi imeli strategijo ravnanja z odpadki, jih ne bi mogli trije penzionisti in en vaški posebnež vedno znova postaviti na laž! Tako pa …

Več v reviji Zarja/Jana št. 34, 20. 8. 2019.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno