Zgodbe

Šala, ki se je uresničila!

Katja Božič
11. 12. 2018, 01.11
Deli članek:

Že drugi letošnji trojčki v okolici Celja

Andrej Križ
Družina Topolovec z drugimi trojčki v okolici Celja.

Po Sofiji, Isidori in Nadji Radosavljević, trojčicah, o katerih smo pisali poleti, je okolica Celja od avgusta spet bogatejša za trojčke. Družino Elvisa in Mimi Topolovec iz Šentjurja so razveselili trije korenjaki: Enej, Marcel in Domen. »Na prvem pregledu sva z ženo mislila, da se šalijo,« se spominja Elvis. »Dva prijatelja sta v tistem obdobju pričakovala dvojčke, zato sem se večkrat pošalil, da si bova pa midva omislila trojčke.« Šok je bil toliko večji, ker se je to resnično zgodilo. »Od takrat naprej sem čisto tiho,« se smeji Topolovec.

Tekst: Katja Božič, foto: Andrej Križ

V Sloveniji se je v zadnjih tridesetih letih rodilo kar 450 trojčkov, največ med letoma 1993 in 1995, ko je bilo kar dvanajst porodov trojčkov, medtem ko za zadnje desetletje velja, da se na leto trojčki rodijo trikrat. Pisani druščini medicinskih čudežkov so se avgusta pridružili tudi trije šentjurski fantiči. Zakonca že imata fantka, petinpol letnega Patrika, ki si je srčno želel bratca in sestrico, starši pa so si tudi želeli še kakšnega otročka. Ker Mimi ni mogla zanositi po naravni poti, so jima tudi pri drugi nosečnosti, tako kot pri prvi, pomagali z inseminacijo. Prijetni novici o nosečnosti je sledilo veliko presenečenje. »Ko mi je zdravnica na prvem ultrazvoku dejala, da vidi tri pikice, najprej sploh nisem dojela, kaj mi hoče povedati,« se smeji Mimi. Elvis pa ni mogel verjeti, vse dokler mu Mimi ni pokazala slike z ultrazvoka. »Tako sva bila šokirana, da sploh nisva vedela, kako naj novico poveva tašči, ki naju je spremljala.« Mimina mama, ki z družino živi, da jim pomaga pri negovanju otročičkov, se smeji, da je Elvis večkrat prebledel in počakal, da ji je novico povedala hči. »Jaz pa potem od presenečenja nisem mogla vstati s stola,« pravi in vsi se veselo nasmejijo ob spominu na tisti dan. »Prijateljev pa še dolgo nisem mogel prepričati, da je to res, ker sem se pred tem pač šalil, da si bomo omislili trojčke.« A njegova napoved se je uresničila. »Od takrat sem raje kar tiho,« se smeji.

Selitev in menjava službe. Priprave na drastično povečanje družine so se hitro začele, saj so nenadoma ugotovili, da živijo v premajhnem stanovanju. Občina jim je našla trisobno stanovanje, ki ga seveda niso mogli zavrniti, ima pa to pomanjkljivost, da je v petem nadstropju stanovanjskega bloka, ki je brez dvigala. Zato danes zaradi logistike dvakrat premislijo, kdaj bodo šli vsi skupaj ven. Poleg tega, da so morali urediti stanovanjsko vprašanje, se je Elvis odločil zamenjati službo. Prej je delal v gradbeništvu in ga po vse dneve ni bilo doma, česar si po prihodu treh novorojenčkov ni mogel več privoščiti. Na srečo je hitro dobil novo službo, tako da zdaj lahko več časa preživi z družino in seveda pomaga pri negi svojih sinov. Do šestega meseca je Mimina nosečnost potekala brez zapletov. »Še zredila sem se občutno manj kot v prvi nosečnosti,« se pohvali. Potem pa se je zapletlo. Trinajstega julija so jo sprejeli v UKC Maribor, kjer so začeli spremljati zdravstveno stanje otrok. Zaradi slabih pretokov krvi so otroke porodili predčasno, v 31. tednu, s carskim rezom. Prvi se je rodil Marcel s 1260 grami, sledil mu je Domen s 1530 grami, zadnji pa je bil najmanjši Enej s 1090 grami. Po porodu pa je sledila prava drama za vso družino. Malega Eneja so namreč takoj po rojstvu zaradi slabega zdravstvenega stanja odpeljali v ljubljansko porodnišnico, kjer so ga naslednji dan operirali. Ker se mu črevesje ni povsem dobro razvilo, so mu morali narediti stomo, da so mu rešili življenje. Prihodnje leto ga zato čaka še ena operacija, s katero mu bodo uredili črevesje in omogočili normalno odvajanje. Druga dva bratca pa sta medtem še nekaj časa ostala v inkubatorju v mariborski porodnišnici. Po desetih dneh pa se je zapletlo tudi pri Marcelu, ki je dobil hudo vnetje črevesja, zato so ga morali odpeljati na pediatrični oddelek.

Več v Zarji, 11.12.2018

Andrej Križ
Šentjurski trojčki

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno