LCHF Sacherjeva torta
Za srednje velik okrogel pekač
Priprava: 30 minut + čas za ohlajanje
Pečenje: 25 minut
Sestavine:
Za biskvit: 6 jajc, 150 g masla, 125 g temne čokolade, 6 žlic sladila Sukrin, 6 žlic mletih mandljev.
Za nadev in dekoracijo: kozarec marelične marmelade brez sladkorja, 150 g masla, 3 žlice kakava, nekaj žlic stepene sladke smetane.
Priprava: V posodi, lahko nad parno kopeljo, segrejemo in stopimo maslo in temno čokolado. Odstavimo in počakamo, da se zmes malce ohladi. Medtem stepemo rumenjake s sladilom in mešanico dodamo čokoladni zmesi. Vmešamo še mlete mandlje in beljakov sneg. Testo vlijemo v srednje velik tortni model in pečemo v pečici, ogreti na 185 stopinj, 25 minut. Ohlajeno torto po dolgem prerežemo. Vsako plast namažemo z marelično marmelado, ju sestavimo in torto po vrhu prelijemo s prelivom iz stopljenega masla in kakava. Preden jo postrežemo, jo okrasimo s stepeno smetano.
Avtorica recepta: Staša Grom, vir: fitkuhinja.si
Staša Grom, žena slovenskega »guruja« prehrane z veliko maščobami in malo ogljikovimi hidrati Gašperja Groma, se že najmanj pet let prehranjuje po načelih prehrane LCHF. Rada preizkuša klasične recepte, ki jih skuša preurediti tako, da so brez žitnih mok in dodanega sladkorja. Ker posebej rada pripravlja najrazličnejše sladice, se je seveda lotila tudi preobrazbe slovite Sacher torte v LCHF.
Več v Zarji št. 50, 11.12.2018