Zgodbe

Čeprav v pižami, skočite po svojega mulca!

Marija Šelek
28. 11. 2018, 07.15
Deli članek:

Lani je bilo v prometnih nesrečah hudo telesno poškodovanih 189 mladih med 15. in 29. letom, 30 mladih pa je umrlo. Slabo tretjino smrti je povzročil alkohol. Vseslovenska pobuda Zavoda Vozim, Zavarovalnice Generali in Toyote Slovenija za manj voženj mladih pod vplivom alkohola je na naše ceste poslala heroje v pižamah – voznike invalide, ki so mlade po zabavah varno odpeljali domov, pred tem pa so jim pripravili še posvet in delavnice, hkrati pa k herojstvu v pižamah nagovarjajo tudi starše. Čeprav v pižami, skočite po svojega mulca!

Revija Zarja
Veliko več nesreč z mladimi udeleženci se zgodi zunaj večjih mest, ko se ti vračajo z zabav – ni nujno, da so mladi vozniki vinjeni.

Dvaindvajset let je povprečna starost, ko mladi zaradi prometne nesreče pristanejo na invalidskem vozičku. Veliko več nesreč z mladimi udeleženci se zgodi zunaj večjih mest, ko se ti vračajo z zabav – ni nujno, da so mladi vozniki vinjeni, problem je tudi vrstniški pritisk, češ, daj gasa, a si upaš ... Akcija Heroji furajo v pižamah bo v tem tednu začela drugo sezono in svoje aktivnosti še nadgradila. »Za nami je mnogo posvetov, delavnic tako za mlade kot njihove starše – heroji nagovarjajo pravzaprav vsakega od nas, da sprejmemo zaveze in prispevamo k reševanju problematike vožnje pod vplivom alkohola, saj smo soodgovorni, kaj se dogaja v našem okolju. Naših herojev, invalidov, ki so vozili mlade z desetih zabav v sedmih regijah po Sloveniji, je bilo osem – med njimi Aleš Kramolc, ki je pri 17 letih pijan sedel v avto in povzročil prometno nesrečo. V prilagojenih vozilih so vozili po podeželskih krajih, kjer mladi po zabavah pogrešajo organizirane prevoze. Zanimivo je bilo, ko so mladi prisedli v tak avto s herojem in zamahnili z roko, češ, zadaj se mi pa res ni treba pripeti, in je naš herojski voznik odgovoril, tudi jaz sem tako mislil. Med našimi heroji je kar nekaj takih, ki med usodno nesrečo niso bili pripasani. Sicer so mladi po Sloveniji nekako organizirani, da tisti, ki vozi z zabave, ne pije, vendar po letu ali dveh od prejema vozniškega dovoljenja menijo, da so že izkušeni, in dobijo krila. Ne zavedajo se, da je vozniško dovoljenje velika odgovornost,« razlaga David Razboršek, vodja Zavoda Vozim, ki je ponosen na srčnost vseh sodelujočih pri projektu. Akcijo bodo v drugi sezoni še nadgradili. »Želimo si, da bi postala stalnica in da bi slovenske občine spodbudili, da same delajo korake v pravo smer. Zato smo jim pripravili nekakšen paket 'prve pomoči' – priročnik, kjer bodo dobili osnovne podatke o problematiki vožnje pod vplivom alkohola, vse doslej pridobljene izkušnje in primere dobrih praks. Ponujamo jim orodje s ključnimi načini in kontakti, da bodo lahko z zastavljeno akcijo nadaljevali. Apeliramo tudi na organizatorje zabav, da se njihova odgovornost za potek zabave konča šele takrat, ko pridejo mladi varno domov.«

Inovativno pobudo Zavoda Vozim so opazili tudi v Evropski komisiji in jo nagradili z nagrado odličnosti za kakovostno prakso na področju prometne varnosti. David Razboršek pa si želi, da bi Slovenija, sicer zelo varna turistična destinacija, slovela po varnosti tudi na cestah – zdaj nam v tem pogledu na turističnem semaforju še utripa rumena luč.

Kamenko Kesar, marketinški svetovalec: Moje prezrto junaštvo

Za njim je že kar nekaj herojskih voženj v pižami in copatih. Nekatere zabave, na katere sta odšla njegova najstnika, so se pač dogajale tudi po 40 kilometrov od njihovega doma. »Sam sebi se zdim največji heroj na svetu, ampak moja najstnika tega ne opazita. Da hodim po njiju na zabave, se jima zdi samoumevno oziroma logično. Po parkiriščih prizorišč zabav videvam tudi druge starše – običajno se vsi skrivamo v avtih, brskamo po telefonih in čakamo, da naši najstniki pricapljajo z zabave. Na telefonu preverjam, ali je priletelo kakšno kratko sporočilo, saj svojemu otroku običajno pošljem kakšnega 'čakam te'. Mi jih čakamo, oni pa kot pepelke odhitijo z zabave – vse je kot v pravljici,« v značilno zafrkantskem tonu pripoveduje Kesar. »Če pa se le da, ne hodimo več ponje, ker nas v resnici – nočejo več.«

Več v reviji Zarja št. 48, 27. 11. 2018.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno