Zgodbe

Ženske živijo dlje, a so manj zdrave

Marija Šelek
19. 9. 2018, 07.00
Deli članek:

Danes rojeni Janez Novak bo dočakal 78 let, danes rojena Micka pa bo živela šest let dlje. Ampak ko se vprašamo, koliko zdravih let po 65. letu starosti ostane Slovenkam in koliko Slovencem, smo ženske na slabšem. Zakaj lahko ženske v Sloveniji pričakujemo manj zdravih let po 65. letu kot moški?

x
Koliko zdravih let nas čaka po 65. letu?

Ženske po vsej Evropi v povprečju živijo dlje od moških, do podatka o pričakovanih zdravih letih po 65. letu starosti pa pridejo raziskovalci z odgovorom na vprašanje: ali ste bili v zadnjih šestih mesecih ovirani pri vaših običajnih življenjskih aktivnosti zaradi zdravstvenih težav? Potem na podlagi precej zapletene metodologije izračunajo povprečje zdravih let, ki vas čakajo po 65. letu.

»V Sloveniji ugotavljamo, da bodo ženske živele dlje od moških, vendar bodo manjši del svojega življenja preživele zdrave. Prav tako moški bolje ocenjujejo svoje zdravstveno stanje. Dejstvo pa je, da je v Sloveniji na bolniški odsotnosti veliko več žensk kot moških, prav tako imajo ženske več kroničnih bolezni, ki neposredno ne skrajšujejo življenja. To so kostno-mišične težave, depresija, anksioznost – to pa so tudi bolezni, zaradi katerih so v delovnem obdobju na bolniški več kot moški,« pojasnjuje Tatjana Kofol Bric, dr. med., z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Slovenke bolj obremenjene. Za večjo obolevnost žensk pa obstajajo tudi sistemski vzroki, saj so ženske v Sloveniji bolj obremenjene, pri nas je več žensk polno zaposlenih kot v drugih državah, kjer zelo veliko žensk dela zgolj nekaj ur na teden ali pa celo nič. »Slovenske ženske so obremenjene tako psihično kot telesno, zato imajo lahko kasneje več zdravstvenih težav. Za Slovenijo tudi izrazito velja, da ženske prej iščejo pomoč pri zdravniku kot moški, torej so njihove težave prepoznane oziroma imajo napisano diagnozo.« Prav tako nam v prihodnosti ne bo šlo na roko kasnejše upokojevanje, saj se predpostavlja, da bomo kot upokojenke veliko bolj izčrpane.

Pričakovana življenjska doba se sicer viša, vendar strokovnjaki za javno zdravje napovedujejo, da se bo ta trend zaradi biološke meje, različnih obremenitev in razslojevanja v družbi v prihodnosti začel ustavljati. Tem večje razlike v družbi bomo imeli, več populacije bo na slabšem. »V javnem zdravstvu pa je ključno, da bi bilo čim več let v našem življenju zdravih. Poleg višanja pričakovane življenjske dobe se viša tudi število zdravih let v življenju posameznika.«

Zakaj so Švedinje »zmagovalke«? Medtem ko Slovenke po 65. letu starosti čaka osem zdravih let, si lahko Švedinje obetajo malo manj kot 17 zdravih let. Hrvatice denimo čaka zgolj pet zdravih let, smo pa oboje pod evropskim povprečjem.

Glavni vzrok, zakaj lahko Švedinje računajo na kar sedem zdravih let več od Slovenk, je verjetno v standardu, ki omogoča, da človek lažje premaguje zdravstvene težave, drugi vzrok pa je v kulturnem dojemanju tega, kaj je optimalno zdravje. »Na splošno se Slovenci kar precej pritožujemo nad lastnim zdravstvenim stanjem. Kako je dojemanje zdravja subjektivno, se lepo vidi na primeru invalidov. Redkokateri invalid bo v naših vprašalnikih zapisal, da je slabega zdravja. Pogosto se zgodi, da nekdo brez noge pravi, da mu prav nič ne manjka,« pravi Kofolova in dodaja, da imajo skandinavske države na splošno zelo dobre kazalnike trajanja življenja kot tudi ocene zdravja v času življenja.


 Zarja, št. 37, 11. 9. 2018

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno