Zgodbe

Rekordno poletje nočitev tudi v Palčici

Urška Krišelj Grubar
13. 9. 2017, 00.00
Deli članek:

Na obisku pri Manueli Ham, vodji kriznega centra za otroke.

Ženska, ki se dobro znajde v kriznih položajih. Mati, ki je vzgojila sina tako, da je tudi sam našel smisel v delu za druge. Aktivistka proti nasilnemu obnašanju. Zaščitnica nemočnih, ki že deveto leto vodi krizni center za otroke Palčica v Grosupljem. Ranljiva in močna hkrati, zmore se hitro obrniti, ko je treba, pa tudi dovzetna za adrenalinske norosti, ki jih ob vsem tem zanjo pripravlja življenje. Nagajiva razumevajoča dušica, ki si za nobeno ceno ne dovoli porezati kril.

Povedala je, da je tisto najteže v poklicu, ki ga opravlja, kako hkrati ostati mehak in odločen; kako si dovoliti, da te zgodbe nemočnih otrok ganejo do solz, ampak ti dajo moč, da se zavzameš, pomagaš, iščeš rešitve, ne pa da se utapljaš v žalosti in nemoči. Potrpežljiva je do nemočnih in zna biti »trda« s tistimi, ki imajo moč odločanja. Na položajih so v zategnjenih kravatah, ki jim jih, ko se bojuje za pravice otrok, zna s pravo besedo razrahljati. Presenetila nas je s svojo pojavo, ob kateri človek v trenutku dobi potrebo, da bi odvrgel vse maske in se tako kot ona posvetil edinemu vrednemu smislu: delu za nemočne otroke. Verjame, da če rešiš enega, rešiš ves svet. Pa ne od včeraj. Že 20 let dan za dnem predano sledi temu reku, in kot pravijo drugi, je najboljša reklama zanjo prav njen sin. Gimnazijec s Šubičke, ki si želi nadaljevati študij na Fakulteti za socialno delo. In že deluje …

Rekordno poletje. Edini krizni center za otroke, Palčica v Grosupljem, smo prvič (in zadnjič do zdaj) obiskali pred leti, ko je Manuela prevzela položaj vodje, tiste torej, ki poganja in skrbi, da je vse, kot mora biti. Oktobra bo Palčica praznovala deset let. Letos poleti je bilo v centru, v katerem naj bi uradno bivali otroci, stari do šest let, največ 21 dni (običajno jih je vedno več) rekordno. 231 nočitev so imeli samo v avgustu. Ko smo jih obiskali, je tam bivalo 12 otrok, najmlajši je imel samo 18 dni. Dremuckal je v naročju ene od strokovnih delavk, medtem ko so se že malo večji otroci igrali v sosednji sobici. Razigrani in veseli so bili videti takole na prvi pogled, a vsak nosi s sabo svojo težko zgodbo. Vsi so torej v Palčici več kot priporočenih 21 dni, vajeni obrazov, ki skrbijo zanje 24 ur na dan. »Prav zato naj bi ostali tukaj le toliko, kajti potem se otroci na nas čustveno navežejo in mi nanje in je slovo dodaten stres, ki jih zamaje.« Ampak vedno se stvari ne morejo urediti v predvidenem času. Sodišča meljejo počasi, primernih rejniških družin tudi ni toliko, kolikor bi si želeli, pa prostih posteljic v drugih socialnih ustanovah tudi ne, kolikor bi jih potrebovali. Vendar se vedno vse nekako uredi. Manuela, ki je ves čas hkrati prisotna v več zgodbah, ima veliko zaslug za to.

Več v reviji Zarja št.,37. 12. 09. 2017

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste