Kot žal vse prepogosto je tudi tokrat po medijih zaokrožila nepopolna informacija, ki je nagnala strah v kosti marsikatere zavedne gospodinje. Teflon je bil pač že tako vedno na tapeti kot morebiti strupena snov v kuhinji. In res ni čisto varen. Vsaj za vašega pernatega ljubljenčka ne, če teflon segrejete nad 200 stopinj Celzija, saj njegovi hlapi škodijo občutljivim ptičjim pljučem. Tudi ljudem škodijo, vendar pri višji temperaturi – pri 350° C. Po pojasnilu Inštituta za varovanje zdravja so te snovi lahko dražilne za kožo, oči in dihalno sluznico. Vdihavanje hlapov politetrafluoretilena, ki se sproščajo iz teflona pri visokih temperaturah, lahko povzroči gripi podobno bolezen, tako imenovano vročico polimernih hlapov. Značilni simptomi so vročina, mrzlica, potenje, kašelj, glavobol, težko dihanje. Vendar bi se olja in druge maščobe, s katerimi kuhamo, začele smoditi že pri precej nižji temperaturi, kot bi se začeli izločati ti hlapi.
Problematična je PFOA (perfluorooktanojska kislina)
Reči, da je strupeno vse, na čemer piše teflon (ki je samo ena zaščitena znamka premazov za posodo), bi bila laž, prav tako kot reči, da drugi premazi ne morejo biti strupeni.
Več v tiskani izdaji revije Jana, št.12, 23.3. 2010