Sorško polje je na desnem bregu Save, med Kranjem, Medvodami in Škofjo Loko. Razdeljeno je na 11 krajevnih skupnosti. To je ravno polje na rečnem ledeniškem produ, ki ga je skozi čas nanesla Sava. Polje ima velike zaloge podtalnice, ki je precej onesnažena, vendar se stanje z gradnjo kanalizacije na posameznih območjih, z zbiranjem in odvozom odpadkov ter zmanjševanjem industrije že izboljšuje. Na tem območju je močno razvito konvencionalno kmetijstvo, v katerem prevladuje govedoreja (v hlevih) in močan poudarek je na pridelavi mleka. A ker se v zadnjih letih vedno več govori o ekološki pridelavi zelenjave, poljščin in vzreji živine, samooskrbi, lokalni pridelavi, varovanju okolja in skrbi za zdravje ljudi, je vzklila ideja, da Sorško polje, ki ima odlično zaledje za porabo ekološko pridelane hrane in možnosti za razvoj ekološkega turizma, približajo spet naravi.
Korenite spremembe že čez dve leti? »Kot miselno svobodni in ozaveščeni državljani lepe Slovenije trdno verjamemo, da lahko skupina predanih posameznikov veliko in odločilno prispeva k spremembam v družbi. Zato že dobre pol leta prostovoljno soustvarjamo civilno iniciativo. Vključili smo se v gibanje Oskrbimo Slovenijo in spremljamo aktivnosti v Ekoci. V tej začetni fazi je naš namen ozaveščanje javnosti o pomenu samooskrbe s hrano in v nadaljevanju ponuditi rešitve za dosego tega cilja. Projekt poteka v sodelovanju z nekaterimi društvi in vsemi enajstimi krajevnimi skupnostmi, namen pa je spodbuditi prebivalce Sorškega polja in seveda preostale, da storimo nekaj za zdravje z uživanjem zdrave, ekološke hrane ter za varstvo svojega okolja z ekološkim načinom pridelave poljščin, zelenjave in reje živine,« je izjavil Matjaž Jerala, sicer gradbenik. Ko je ostal za nekaj časa brez službe, je dojel, da lahko še vedno nekaj stori zase, še več za druge. »Naučil sem se, da moraš v tistem (usodnem) trenutku takoj imeti v rokah idejo, kam boš peljal življenje, če ne, se kaj hitro vdaš nepotrebnemu čakanju in depresivnosti. Dosti bolje se organiziraš, če si vnaprej pripravljen na spremembe, kot po tem, ko si v vanje prisiljen.«
Več v Jani št. 17, 24.4.2012