»Zato pravimo, da je tam sedež imunskega sistema, temelj za zdravje celega telesa torej,« je poudarila znanstvenica iz Verone Heide De Togni na nedavnem predavanju v Ljubljani. Kemijska farmacevtka s specializacijo iz nutricistike in fitoterapije že vrsto let raziskuje probiotike ter vpliv in vlogo črevesja pri našem zdravju. O tem piše tudi znanstvene članke, knjige, publikacije in predava.
Že pred rojstvom. Nosečnica se mora zavedati, da bo vse, kar zaužije, vplivalo tudi na razvijajoče se črevesje ploda. Svoje črevesje bi morala krepiti že, ko začne razmišljati o tem, da bi postala mama. Velika razlika je, ali se otrok rodi s carskim rezom ali vaginalno, in potem je pomembno tudi, ali je dojen ali ne. Dojenček, ki pride iz sterilnega okolja, dobi veliko mikroorganizmov, ko se rodi skozi porodni kanal, kasneje jih dobiva v okolju. Otrokom, ki se rodijo s carskim rezom, pa primanjkuje bifidobakterij. Otrok, ki je te bakterije imel, bo močnejši. Študije so pokazale, da imajo tisti, ki prvih šest mesecev niso imeli dovolj bifidobakterij, več možnosti za težave v puberteti – tudi s čezmerno telesno težo. Eni pravijo, če je moje črevesje zdravo, sem tudi jaz zdrav oziroma da vse bolezni izhajajo iz črevesja. Zato si moramo prizadevati vzdrževati ravnovesje, ki zagotavlja dobro absorpcijo hranil. Najboljša je preventiva.
Kako naj nosečnica skrbi za svoje črevesje?
Med nosečnostjo pH nožnice nosečnice zaradi hormonskih sprememb ves čas niha, zato je dovzetnejša za glivične okužbe. Zelo priporočljivo zanjo je jemanje probiotikov, ki nimajo nikakršnih stranskih učinkov. Odmerki pa ne smejo biti preveliki. Če je namreč mamin mikrobiotski svet v črevesju dober, bo takšnega skozi vaginalni kanal prenesla tudi otročičku. Bistvena je seveda prehrana. Če se nepravilno prehranjujemo, tudi probiotiki ne pomagajo kaj dosti. Svetovala bi, da nosečnice jemljejo probiotike v ciklih, vsak drugi mesec.
Kako lahko skrbimo za zdravo črevesje pri majhnih otrocih?
Pomembno je dajati dober zgled, torej da tudi sami jemo zdravo hrano – sadje in dovolj zelenjave, večkrat na dan. Svojemu petletnemu sinu ponudim zelenjavo celo pred obrokom. Ker je lačen, vem, da jo bo gotovo pojedel. Zraven mu povem še zgodbico o tem, da imamo dobre in slabe bakterije – ene so pridne, druge ne. S tem, ko je recimo pojedel korenček, je nahranil dobre bakterije. Tako si malo bolje predstavlja in tisto zelenjavo potem je z drugačnimi očmi. Pomembno je torej vzgajati z zgledom, otroke je dobro že zgodaj poučiti o zdravi prehrani, da jim to preide v kri. Potrudimo se, da jim jo postrežemo čim bolj privlačno. Žal se velikokrat začnemo zdravo prehranjevati šele, ko imamo težave. Ta način je potem povezan z boleznijo in odrekanjem, kar pa ni prava pot. Z zelenjavo je mogoče napraviti ogromno okusnih jedi.
Kako vemo, da z našim črevesjem nekaj ni v redu?
Simptomi morebitnih težav so napenjanje, neredna prebava, driska, zaprtje. Lahko so tudi glavoboli, motnje pozornosti, problemi s kožo, dermatitis, kandida – takrat je dobro črevesju posvetiti čim več pozornosti, ker je vse to mogoče popraviti. Ko začnemo probiotično kuro, bi morali zaznati razliko že po enem tednu, sicer moramo probiotike zamenjati.
Kakšna prehrana škodi črevesju?
Predvsem pretirano uživanje mesa, ki v telesu poveča raven kancerogenih amonijaka in nitrozamina,. Naslednji so rafinirani sladkorji – ti zakisajo in spremenijo mikrofloro, pa živila iz bele moke, mlečni izdelki … Priporočljivo je jesti veliko sadja in zelenjave, predvsem zelenjave, ker njene vlaknine spodbujajo črevesno floro.
Kaj pa čustva?
Seveda, tudi naše čustveno stanje se odraža na črevesju, to se vidi že pri otrocih. Če jih recimo čaka težak dan v šoli, tožijo za bolečinami v želodcu. Zaradi stresa nabrekne sluz v črevesju in mi dejansko čutimo bolečino. Na podlagi specifičnih znanstvenih raziskav so dokazali, da lahko ta stres, ki se zrcali v črevesju, s točno določenimi sevi probiotikov zmanjšamo.