Nasveti

Recept za toplo zimsko solato s pečeno zelenjavo

Metka McCully Žigon
19. 1. 2025, 08.01
Deli članek:

Zelenjava, pečena v pečici, karamelizira in postane okusnejša. Uporabimo različne vrste, da bo solata lepa in pisana. Poleg pečene zelenjave lahko dodamo tudi svežo, kot je na primer špinača, radič, zelje, motovilec … Prelijemo s kakšnim res okusnim solatnim prelivom. Tekst: METKA McCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

Shutterstock
Topla zimska solata s pečeno zelenjavo

Če je solata tudi naša glavna jed, lahko zraven dodamo še kuhano kvinojo, ajdovo ali proseno kašo, kuskus ter potresemo s praženimi oreški in semeni (bučna, sončnična, lanena ...).

Sestavine

  • 250 g buče maslenke (ali sladkega krompirja)
  • 1 manjši brokoli (ali listnati ohrovt ali brstični ohrovt)
  • 1 čebula
  • 1 rdeča paprika
  • 4 prgišča mlade špinače
  • 1 skodelica kuhane kvinoje (skuhamo posebej)
  • Prgišče na grobo sesekljanih orehov   
  • malo soli, olivno olje

Za polivko:

  • 6 jušnih žlic olivnega olja
  • 3 žlice jabolčnega kisa 
  • 1 žlica medu
  • 1 žlička gorčice
  • 1 strok česna
  • sol, poper – po okusu

Priprava

1. Kvinojo skuhamo posebej.

2. Zelenjavo zrežemo na manjše koščke, čebulo na rezine, damo na pladenj na peki papir. Posolimo in pokapljamo z olivnim oljem. Pečemo v pečici na 220 stopinjah Celzija pol ure. Enkrat vmes malo premešamo.

3. V skledo damo kvinojo, pečeno zelenjavo in surovo mlado špinačo. Premešamo in razdelimo na krožnike. Pokapljamo s solatno polivko, potresemo s popečenimi semeni in zdrobljenimi orehi.

4. Za polivko: vse sestavine damo v kozarček za vlaganje s pokrovčkom. Dobro pretresemo in polijemo po solati. Če vam kaj polivke ostane, jo lahko hranite v hladilniku tri dni.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 53, št. 2, 14. januar 2025.