Če je solata tudi naša glavna jed, lahko zraven dodamo še kuhano kvinojo, ajdovo ali proseno kašo, kuskus ter potresemo s praženimi oreški in semeni (bučna, sončnična, lanena ...).
Sestavine
- 250 g buče maslenke (ali sladkega krompirja)
- 1 manjši brokoli (ali listnati ohrovt ali brstični ohrovt)
- 1 čebula
- 1 rdeča paprika
- 4 prgišča mlade špinače
- 1 skodelica kuhane kvinoje (skuhamo posebej)
- Prgišče na grobo sesekljanih orehov
- malo soli, olivno olje
Za polivko:
- 6 jušnih žlic olivnega olja
- 3 žlice jabolčnega kisa
- 1 žlica medu
- 1 žlička gorčice
- 1 strok česna
- sol, poper – po okusu
Priprava
1. Kvinojo skuhamo posebej.
2. Zelenjavo zrežemo na manjše koščke, čebulo na rezine, damo na pladenj na peki papir. Posolimo in pokapljamo z olivnim oljem. Pečemo v pečici na 220 stopinjah Celzija pol ure. Enkrat vmes malo premešamo.
3. V skledo damo kvinojo, pečeno zelenjavo in surovo mlado špinačo. Premešamo in razdelimo na krožnike. Pokapljamo s solatno polivko, potresemo s popečenimi semeni in zdrobljenimi orehi.
4. Za polivko: vse sestavine damo v kozarček za vlaganje s pokrovčkom. Dobro pretresemo in polijemo po solati. Če vam kaj polivke ostane, jo lahko hranite v hladilniku tri dni.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 53, št. 2, 14. januar 2025.