Nasveti

Anini krhki piškoti z namazom Speculaas

Andreja Comino
28. 12. 2024, 04.30
Deli članek:

»Zadnja dva meseca že toliko kuham in pečem, da sem sredi decembra zaključila s tem in se prepustila drugim, da bodo kuhali in pekli zame. Za praznike grem rada domov. Moja mami tudi zelo dobro kuha in peče, pa bom z veseljem v vlogi degustatorja. Seveda bom še spekla kakšne dobre piškotke s svojima sinovoma,« je o svojih decembrskih načrtih povedala Ana Žontar Kristanc. Tekst: ANDREJA COMINO

revija Jana
Ana Žontar Kristanc

Sestavine

za piškote:

  • 250 gramov bele moke
  • 125 gramov masla
  • 125 gramov sladkorja v prahu
  • 3 rumenjaki
  • ščepec soli
  • 1 žlica vaniljevega sladkorja

za nadev:

  • 400–500 gramov namaza Lotus ali Speculaas (namaz iz piškotov)
  • 100 gramov bele čokolade
  • 1 čajna žlička kokosovega olja
  • 4–5 zdrobljenih piškotov Lotus ali Speculaas

Priprava

1. Moko in maslo zdrobimo skupaj ali na hitro zmiksamo v multipraktiku. Vmešamo sladkor, vaniljev sladkor, sol in rumenjake. Mešamo ali miksamo, da se oblikuje testo. Testo lahko položite v hladilnik za 20–30 minut ali pa začnete z njim delati takoj. (Ana  vedno začne takoj).

2. Če uporabljamo robota, postopek izpeljemo z nastavkom lopatko. Iz testa izrežemo oblike in jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Za spodnje dele izrežemo večje kroge. Zgornjim krogom izrežemo krog na sredini. Pekač položimo v pečico, segreto na 170 stopinj, za 8–9 minut – piškote želimo svetle in ne zapečene, zato bodite pri peki zadnje minute previdni. Pečene piškote ohladimo.

3. Namaz Lotus ali Speculaas segrejemo, da je tekoč in ga bomo lepše mazali. Spodnji del piškotov namažemo in pokrijemo z zgornjim. Piškote ohladimo, vmes pa stopimo belo čokolado skupaj s kokosovim oljem.

4. Piškote okrasimo s stopljeno belo čokolado in potresemo z zdrobljenimi piškoti Lotus ali Speculaas. Ohladimo, da se bela čokolada strdi, nato pa shranimo ali postrežemo.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 52, 24. december 2024.