Dlan seže po hrustljavi zelenjavni paličici in z njo urno zajame pikantno omako iz keramičnega lonca, pod katerim se igra plamen sveče. Kramljanje in cmokljanje za mizo daje slutiti, da se gostje zabavajo. Ko desertna žlica zareže v mehko kremasto sladico, v kotičkih ustnic ujamem prešerno zadovoljstvo. Kaj je na jedilniku, se sprašujete? Praznično mizo smo popestrili z grižljaji, ki gredo v slast samemu papežu Frančišku.
Argentinski rimskokatoliški duhovnik italijanskega rodu uživa v krepki pikantni jedi, ki prekrasno povezuje goste za mizo, in pečeni kremasto-karamelni sladici, katere okus domačine nežno zvabi med spomine na otroštvo. Za vas smo preizkusili dva tradicionalna recepta iz italijanske dežele Piemont, kamor segajo papeževe korenine. Ste že slišali za jedi bagna cauda in bonet?
Bagna cauda – simbol prijateljstva in veselja
Tradicionalna jed iz inčunov, česna in olja je v bistvu pomaka za surovo zelenjavo. Običajno velja za glavno jed, priljubljena pa je tudi kot predjed, ob kateri se za omizjem zbere družba in preprosto uživa ob skupnem pomakanju zelenjavnih paličic. Omaka se postreže v posebnih posodah iz terakote ali porcelana, pod katerimi gori plamen in tako ohranja jed toplo. Pri nas bi temu rekli fondi, kajne? Bagna cauda je nekoč veljala za hrano revežev in kmetov, danes pa jo kot specialiteto strežejo številne restavracije v Piemontu.
Sestavine
- 125 ml olivnega olja
- od 4 do 5 strokov česna
- 12 inčunov v olivnem olju
- 120 g masla, narezanega na kocke
Priprava
1. V ponvi segrejte olivno olje, nato pa dodajte strt česen in odcejene, na koščke narezane inčune. Premešajte in pražite nekaj minut.
2. V ozki posodi penasto stepite 90 g masla. Dodajte dišeče prepražene inčune s česnom in oljem ter na kratko pomiksajte s paličnim mešalnikom.
3. Premešajte omako, in če želite še bolj kremasto teksturo, dodajte preostanek masla.
4. Pikantno omako prelijte v posodo za fondi ali postrezite v klasični keramični posodi, ki ste jo prej ogreli.
5. Postrezite ob deski, na katero naložite rezine svežega kruha ter na kocke in paličice narezano presno zelenjavo. Uporabite lahko: korenje, bučke, papriko, zeleno, koromač …
Namig: zelenjavo lahko tudi popečete.
Bonet
Bonet ali bunet je kremasta čokoladna sladica z amaretti in karamelo. Opis bi zlahka poenostavili in dejali, da gre za pečen puding, ki ga velja pripraviti, kadar se lotite peke piškotov amaretti, ki so glavna sestavina sladice. To so pravzaprav tudi pri nas dobro poznani razpokančki, ki jih lahko kupite tudi v trgovini, a nemara se boste strinjali, da so daleč najboljši, če jih pripravimo sami.
Sestavine
Karamela:
- 120 g kristalnega sladkorja
- 50 ml vode
Puding:
- ½ l mleka
- 4 srednje velika jajca
- 120 g kristalnega sladkorja
- 50 g kakava v prahu
- 15 ml ruma
- 125 g amarettov (razpokančkov)
Priprava
1. Najprej se lotimo priprave karamele. V manjši lonec stresite sladkor, prilijte vodo, nato pa na nizki temperaturi mešajte toliko časa, da se sestavini povežeta v sladkorni sirup. Zatem sladkorno zmes ob nagibanju lonca segrevajte in prav kmalu vas bo razveselil pogled na zlato rjavo karamelo.
2. Zlato omako prelijte po celotnem dnu pekača in pustite, da se strdi. Uporabite lahko manjše modelčke ali podolgovat ozek pekač.
3. Pečico nastavite na 150 stopinj Celzija in se lotite priprave pudinga.
Mleko nalijte v kozico in pustite, da se pri srednji temperaturi segreje.
Jajca in sladkor penasto stepite, nato pa kremasti jajčni zmesi postopoma dodajajte presejan kakav in rum.
V vroče mleko nadrobite piškote, dobro premešajte, da se koščki peciva razpustijo, nato pa vse skupaj prelijte v posodo s kakavovo-jajčno mešanico. Nežno premešajte z lopatko, da se vse sestavine med seboj povežejo, in prelijte v modelčke ali podolgovat pekač, kamor ste prej že prelili karamelo. Pekač postavite v večji pekač, ki ste ga predhodno do polovice napolnili z vodo. Puding v vodni kopeli pečemo eno uro, ali je sladica uspela, pa preverimo tako, da v sredino potisnemo zobotrebec. Če na njem ni sledi kakava, je puding dovolj pečen.
4. Sladico ohladite na sobni temperaturi, nato pa jo za dve do tri ure shranite v hladilnik. Nekateri prisegajo na hlajenje čez noč, mi pa smo bili za kaj takega kar preveč neučakani. Za zaključni del z nožem zarežite po robovih, da boste puding ločili od pekača.
5. Pečen puding boste najlažje servirali tako, da prek pekača položite desko ali pladenj in vse skupaj previdno obrnete. Rezultat vas bo navdušil z lesketajočo karamelo na površini sladice, ki jo lahko okrasite z mandljevimi razpokančki.
Preprost recept za amarette
Sestavine
- 200 g mandljeve moke
- 200 g kristalnega sladkorja
- ščepec soli
- 2 beljaka
- ¼ čajne žličke limoninega soka
- ½ čajne žličke mandljevega ekstrakta
- sladkor v prahu
Priprava
1. V skledi zmešamo mandljevo moko, sladkor in sol.
2. Stepemo beljake in limonin sok, na koncu primešamo mandljev ekstrakt.
3. Stepene beljake preložimo k suhim sestavinam in vse skupaj temeljito premešamo.
4. Oblikujemo kroglice v velikosti oreha in jih povaljamo v sladkorju v prahu.
5. Kroglice polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo 15 minut na temperaturi 165 stopinj Celzija. Postrežemo ohlajeno.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 52, 24. december 2024.