Nasveti

Za božič navdušite z MasterChefovimi recepti

Lara Jelen
24. 12. 2024, 10.50
Posodobljeno: 24. 12. 2024, 11.02
Deli članek:

Čeprav niso zmagali, so nas njihove jedi v zadnjih sezonah oddaje MasterChef vedno znova navduševale. Pa smo pomislili, da imajo gotovo za nas kakšen vrhunski recept, dovolj preprost za pripravo, da lahko z njim za praznike presenetimo svoje bližnje. Si že oblizujete prste?

Osebni arhiv
Tekmovalci, ki so izstopali v oddajah Masterchef

Losos v objemu pistacije

Odkar je zapustila oddajo MasterChef, Julija Bukvič v življenju počne vse tisto, kar si je želela. »In še več,« pripomni. Vodi kulinarične delavnice za otroke in odrasle, srečamo jo lahko na stojnicah, ponuja tudi katering. In kaj nam predlaga za božično večerjo? Z lososom v objemu pistacije, ki ga postrežemo z grahovim pirejem, preprosto ne moremo zgrešiti.

Sestavine

  • lososov file
  • drobtine panko (ali navadne, domače ...)
  • 2 jajci
  • moka
  • 1 strok česna
  • 1 pest pistacij
  • 1 pest parmezana
  • sol

Priprava

1. V multipraktiku (ali ročno) zdrobimo česen, pistacije in poljubne začimbe (rožmarin, timijan, origano ...). Pomešamo z drobtinami in naribanim parmezanom.
2. Fileje lososa posolimo, nato pa klasično paniramo – najprej v moko, nato v jajca in za konec še v drobtine s pistacijo.
3. Pečemo v pečici približno 15 minut na 200 stopinjah Celzija. Ob lososu postrežemo rezino limone.

Primož Lavre
Losos v objemu pistacije

Grahov pire

Sestavine

  • 500 g zamrznjenega graha
  • 1 ali 2 dcl smetane (odvisno od želene gostote pireja)
  • 1 krompir
  • nekaj listkov bazilike ali mete
  • žlica masla
  • sol in poper

Priprava

1.     Skuhamo grah in na drobno narezan krompir.
2. Odcejen grah in krompir spasiramo s paličnim mešalnikom. Dodamo segreto smetano, žlico masla, baziliko, sol in poper.
3. Postrežemo in na vrh nadrobimo malo fete ali mladega kozjega sira.

JULIJIN PREDLOG ZA SERVIRANJE

2.     Na krožnik damo najprej pire in nanj položimo ribo. Po pireju nadrobimo malo fete in pokapljamo s čilijevim ali olivnim oljem. Na lososa dodamo še rezino limone.

*foto: MATEJA J. POTOČNIK in SAŠO ŠVIGELJ

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 52, 24. december 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!