foto: ANJA BURGAR in METKA KOMATAR
»Dišeča rožičeva potica je po tradiciji najbolj priljubljena pozimi, predvsem v času miklavževanja. V starih časih je namreč sv. Miklavž otrokom prinesel skromna darila, med katerimi so bili rožiči edina 'sladkarija',« v knjigi Potica brez stresa zapiše Janja Štrumbelj.
Sestavine (za potičnik premera 20–23 cm)
Osnovno testo za sladke potice:
- 300 g pšenične gladke moke
- 20 g kvasa (pol kocke)
- 130 g mleka
- 60 g masla
- 2 rumenjaka
- 50 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja (ali četrt žličke mlete burbonske vanilje)
- 1 ščep naribane lupine bio limone
- pol žlice ruma
- 0,3 žličke soli
Poleg tega še:
- ostra moka za posip delovne površine
Nadev:
- 120 g mletih rožičev
- 120 g mleka
- 60 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja (ali četrt žličke mlete burbonske vanilje)
- 35 g cvetličnega medu
- 1 olupljeno in očiščeno jabolko (približno 150 g)
- 1 jajce
- pol žličke cimeta
- 1 ščep naribane lupine bio limone
- 25 g sladke smetane
- 1–2 žlici piškotnih drobtin (po potrebi)
Priprava testa
1. Pripravite kvasec: v skodelico nadrobite kvas, mu primešajte ščepec sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobite gosto tekočo zmes. Posujte z malce moke in pustite, da naraste na dvojno količino (približno 5 minut). Kvasec je primerno vzhajan, ko postane penast in se na pomokani površini naredijo razpoke.
2. Preostalo mleko segrejte in v njem raztopite maslo. Moko presejte v skledo. V drugi skledi z metlico razžvrkljajte rumenjake.
3. Rumenjakom dodajte preostale sestavine, vključno s soljo, in zmešajte z metlico. Prilijte toplo mleko z maslom in dobro premešajte. Pazite, da mleko ni vroče, sicer bodo rumenjaki zakrknili.
4. K moki najprej prilijte vzhajan kvas in premešajte. Nato prilijte jajčno mešanico in vse skupaj z leseno kuhalnico zamesite v testo. Testo preložite na pomokano desko in ga z rokami na hitro zgnetite v gladko kepo. Testo mora biti elastično in ne premehko. Skledo posujte z ostro moko in vanjo položite testo. Pokrijte s prtičem in pustite, da testo vzhaja na dvojno količino (30–45 minut).
Priprava nadeva in peka
5. Rožiče prelijte z vročim mlekom in premešajte. Jabolko naribajte na debelejše trakce (kot repo). Rožičem dodajte sladkor, vaniljev sladkor, med in naribano jabolko. Dobro premešajte in pustite, da se nadev ohladi.
6. Nadevu dodajte jajce, limonino lupino, cimet, smetano in 1 žlico drobtin. Vse dobro premešajte. Če je nadev preredek oziroma če jabolka spustijo tekočino, dodajte še malo drobtin.
7. Testo zvrnite na pomokan prt ali desko in ga razvaljajte. Premažite ga z nadevom.
8. Potico tesno zvijte, položite v dobro namaščen pekač in večkrat prebodite. Pokrijte jo s prtičem in pustite, da vzhaja na dvojno količino. Pecite jo približno 45 minut pri temperaturi 190 °C.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 49, 3. december 2024.