Hrana je naše gorivo: če je sveža in primerna, telo deluje dobro in smo polni energije, če ni, si bomo sčasoma nakopali kup težav. Kaj si lahko privoščimo v teh hladnih dneh, ko narava v našem okolju počiva in je zares svežega in zdravega bolj malo?
Skuše sodijo med cenejše ribe, mnogim so se zamerile, ker imajo izrazit ribji okus in vonj, vendar le, če niso sveže. Ni treba kupovati dragega lososa, saj nas bodo skuše obdarile z maščobnimi kislinami omega 3, že ena porcija zadošča za dvodnevni odmerek, ki kar za 40 odstotkov zmanjša nevarnost srčno-žilnih poškodb. Poleg tega ima skuša veliko vitamina D in kalcija, pa vitaminov iz skupine B ter antioksidanta, vitamina A in E. Pametno je torej, da jih čim večkrat jemo, še posebej bolniki, nosečnice in doječe matere. Čim prej navadimo svoje malčke na okus po ribah!
Pomaranče so pravkar dozorele, zato je pravšnji čas, da si zapomnimo, kako zelo zdrave so (in včasih cenejše od jabolk). Vsebujejo veliko antioksidantov, pozimi je predvsem dobrodošel vitamin C, ki varuje pred prehladi, vsebujejo tudi posebne snovi, ki jim pravimo terpeni in zavirajo nastajanje holesterola, hkrati pa vzpodbujajo proizvodnjo encimov, pomembnih za presnovo. Raje jejmo cele, saj vlaknine pomagajo prebavi in znižujejo holesterol. Če pijemo sok, naj bo sveže stisnjen. Pomaranče varujejo pred boleznimi srca in ožilja ter zavirajo nekatere vrste raka, znižujejo krvni tlak in pripomorejo k regulaciji vode v telesu, zvišujejo odpornost – veliko razlogov je, da si jih privoščimo vsak dan.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 49, 3. december 2024.