Maščobne kisline omega 3 so esencialne maščobe, kar pomeni, da jih telo ne more proizvesti samo in jih moramo zaužiti s hrano ali prehranskimi dopolnili. Za naše zdravje so ključne. Podpirajo delovanje srca in ožilja, saj zmanjšujejo raven trigliceridov v krvi, upočasnjujejo nalaganje oblog na stenah arterij in pomagajo zniževati krvni tlak. Prav tako zmanjšujejo tveganje za srčno aritmijo in srčne bolezni. So osnovni gradnik možganov in brez njih sta okrnjena naša spomin in koncentracija, pa tudi tveganje za kognitivne bolezni, kot je Alzheimerjeva, je večje. Pomembne so za zdravje oči, lahko izboljšajo simptome depresije in anksioznosti ter dvignejo naše razpoloženje. Tudi naša koža jih potrebuje, da ostane prožna in brez aken, rdečice ter je dovolj navlažena. Zaradi svojih protivnetnih lastnosti omega 3 izboljšujejo tudi delovanje imunskega sistema in pomagajo telesu, da se bolje odziva na okužbe. Protivnetni učinki se kažejo pri kroničnih boleznih, kot so artritis, avtoimunske bolezni in bolezni srca. Skratka, skorajda ni sistema v našem telesu, ki ne bi za svoje delovanje uporabljal tudi maščobnih kislin omega 3.
Zaužijemo jih odločno premalo
Natančnih podatkov, koliko maščobnih kislin omega 3 zaužijemo v Sloveniji, ni. Vsi pa vemo, da povprečen Slovenec gotovo ne uživa rib dvakrat na teden, kot priporoča NIJZ. Ocenjujejo, da naj bi jih v povprečju Evropejci zaužili bistveno manj, kot je optimalno za zdravje, saj večina dosega le okoli 50–100 mg dnevno, medtem ko Evropska agencija za varno hrano (EFSA) priporoča vsaj 250 mg dnevno za odrasle. Zaužijemo jih torej le od petino do dobro tretjino toliko, kot naj bi jih. Glede otrok pa Svetovna zdravstvena organizacija priporoča 250–500 mg na teden, kar sta ena do dve porciji mastnih rib. Še nekaj več naj bi jih zaužili otroci z ADHD, avtizmom ali kognitivnimi težavami, vendar vedno pod zdravniškim nadzorom.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 49, 3. december 2024.