Nasveti

Adventni koledar z medenjaki

L.J.
29. 11. 2024, 09.00
Posodobljeno: 29. 11. 2024, 09.13
Deli članek:

Odprimo sezono peke piškotov z medenjaki. A kako poskrbimo, da ne pojemo vseh naenkrat? Iz njih ustvarimo adventni koledar in si privoščimo vsak dan enega. Ali pa enega vzamemo iz adventnega koledarja in dva iz škatle z medenjaki za rezervo. December bo tako še slajši.

Profimedia
Medenjaki

Sestavine

Testo:

  • 250 g navadne moke
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 20 g kakava
  • 1 vrečka začimbne mešanice za medenjake (27 g)
  • 1 jajce + še 1 rumenjak
  • 2 veliki žlici medu
  • 80 g masla
  • 1 beljak
  • 1 čajna žlička sode bikarbone

glazura:

  • 1 beljak
  • 1/2 čajne žličke limoninega soka
  • 180 g sladkorja v prahu

Priprava
1. Moko, sladkor in kakav premešajte. Na sredini naredite jamico ter dodajte začimbe za medenjake, jajce, rumenjak, med, maslo in sodo bikarbono. Zgnetite gladko testo in ga pustite počivati v hladilniku približno 60 minut.

2. Testo razvaljajte in z modelčki za piškote izrežite različne oblike. Prenesite jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Na vrhu vsakega kosa z nabodalom naredite luknjico, skozi katero boste pozneje napeljali trakec.

3. Pekač postavite v ogreto pečico in pecite približno 15 minut pri 180 °C.

4. Beljak, limonin sok in sladkor v prahu stepite v gladko ter sijočo glazuro. Prenesite jo v manjšo slaščičarsko vrečko za okraševanje in z glazuro na medenjake napišite številke od 1 do 24.

5. Pustite, da se glazura popolnoma posuši. Nato skozi luknjo vtaknite kaveljček in po vrstnem redu obesite medenjake na božično drevo ali kam drugam.

NAMIG

Začimbno mešanico za medenjake lahko seveda pripravimo sami. Zmešamo mlet cimet, mlete klinčke, kardamom, ingver, malo muškatnega oreška, janeža in pimenta.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 48, 26. november 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!