Sestavine
Testo:
- 250 g navadne moke
- 140 g sladkorja v prahu
- 20 g kakava
- 1 vrečka začimbne mešanice za medenjake (27 g)
- 1 jajce + še 1 rumenjak
- 2 veliki žlici medu
- 80 g masla
- 1 beljak
- 1 čajna žlička sode bikarbone
glazura:
- 1 beljak
- 1/2 čajne žličke limoninega soka
- 180 g sladkorja v prahu
Priprava
1. Moko, sladkor in kakav premešajte. Na sredini naredite jamico ter dodajte začimbe za medenjake, jajce, rumenjak, med, maslo in sodo bikarbono. Zgnetite gladko testo in ga pustite počivati v hladilniku približno 60 minut.
2. Testo razvaljajte in z modelčki za piškote izrežite različne oblike. Prenesite jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Na vrhu vsakega kosa z nabodalom naredite luknjico, skozi katero boste pozneje napeljali trakec.
3. Pekač postavite v ogreto pečico in pecite približno 15 minut pri 180 °C.
4. Beljak, limonin sok in sladkor v prahu stepite v gladko ter sijočo glazuro. Prenesite jo v manjšo slaščičarsko vrečko za okraševanje in z glazuro na medenjake napišite številke od 1 do 24.
5. Pustite, da se glazura popolnoma posuši. Nato skozi luknjo vtaknite kaveljček in po vrstnem redu obesite medenjake na božično drevo ali kam drugam.
NAMIG
Začimbno mešanico za medenjake lahko seveda pripravimo sami. Zmešamo mlet cimet, mlete klinčke, kardamom, ingver, malo muškatnega oreška, janeža in pimenta.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 48, 26. november 2024.